Χρίστος Δήμας: Όποιοι δεν αποκτούν νέες δεξιότητες θα μένουν πίσω διαρκώς

Επιλέγοντας ως τόπο συνάντησης τον Ισθμό, ο Χρίστος Δήμας, τέως υφυπουργός Έρευνας και Τεχνολογίας και υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ στην Κορινθία, μιλά για τα σημαντικά έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη στην περιοχή και το όραμα για την ανάδειξη και αξιοποίησή της.

«Δεν πρέπει να θεωρούμε ότι οι ιδιωτικοποιήσεις είναι πανάκεια», τονίζει μιλώντας για «τη σημαντικότερη παρέμβαση της Πολιτείας στη διώρυγα της Κορίνθου […] Εργαζόμαστε για την αναστύλωση και ανάδειξη του αρχαίου θαύματος του Διόλκου. «Θέλουμε να αναδείξουμε και να κάνουμε επισκέψιμο το αρχαίο μνημείο» εξηγεί, ενώ ο μακροπρόθεσμος στόχος είναι η δημιουργία ενοποιημένου αρχαιολογικού χώρου στην περιοχή.

Ο κ. Δήμας μιλά με πάθος για την αξία της καινοτομίας και το έργο της κυβέρνησης της ΝΔ για τη στήριξή της, τονίζοντας ότι οι επιστήμονες συνειδητοποιούν ότι έχει παρέλθει η εποχή που έκαναν απλώς μια δημοσίευση και ότι πρέπει να συνδέσουν την έρευνα με την καινοτομία.

Πιστεύουμε στις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου μας, και θέλουμε να απελευθερώσουμε το δημιουργικό »ταλέντο» ωστε να αυξηθεί ο παραγόμενος πλούτος, να δημιουργηθούν περισσότερες θέσεις εργασίας» τονίζει ο κ. Δήμας και μιλά για τους τομείς αιχμής που πρέπει να αποτελούν στόχο.

Τα επαγγέλματα σε κάποια χρόνια θα είναι πολύ διαφορετικά απ’ ότι σήμερα

O υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ στην Κορινθία κ. Χρίστος Δήμας και η δημοσιογράφος του in κ. Ελένη Στεργίου

Για τον Ισθμό: Το Υπερταμείο έχει σχεδιάσει επενδύσεις στη Διώρυγα

«Ο Ισθμός είναι το Νο2 αξιοθέατο της χώρας, χωρίς όμως οικονομικό όφελος», αναφέρει ο Χρίστος Δημας και τονίζει πως στόχος είναι η δημιουργία ενός επιχειρηματικού πάρκου στον Ισθμό.

Δηλώνει αισιόδοξος ότι τα έργα θα ολοκληρωθούν σύντομα και πως από την επόμενη χρονιά δεν θα χρειαστεί να κλείσει η Διώρυγα.

«Είναι η μεγαλύτερη και σημαντικότερη παρέμβαση της Πολιτείας στον Ισθμό», αναφέρει ο κ. Δήμας.

Για τις ιδιωτικοποιήσεις: Δεν πρέπει να θεωρούμε ότι είναι πανάκεια

Θυμίζοντας ότι η Διώρυγα Κορίνθου είχε ιδιωτικοποιηθεί στο παρελθόν, τονίζει ότι «δεν πρέπει να θεωρούμε ότι οι ιδιωτικοποιήσεις είναι πανάκεια».

Αναγνωρίζοντας την σημαντική συμβολή που μπορεί να έχει ο ιδιωτικός τομές μιλά για συμπράξεις ιδιωτικού – δημόσιου τομέα (ΣΔΙΤ) με αυστηρά κριτήρια επιλογής. «Οι ΣΔΙΤ έχουν φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ την τελευταία τετραετία», αναφέρει.

Για τα Πανεπιστήμια: Αναγκαία η αναθεώρηση του Άρθρου 16

Απαιτούνται ευρύτερες πολιτικές συναινέσεις για την Συνταγματική Αναθεώρηση, σημειώνει ο κ. Δήμας και εξειδικεύοντας στο άρθρο 16 υπεραμύνεται της δέσμευσης της ΝΔ για συνταγματική αναθεώρησή του.

«Η ΝΔ έχει πάρει ξεκάθαρη θέση υπέρ της αναθεώρησης του Άρθρου 16», τονίζει και στηρίζοντας την θέση αυτή τονίζει ότι «τα τελευταία χρόνια έχουμε φυγή φοιτητών από την Ελλάδα προς το εξωτερικό». Αντιθέτως, σημειώνει ο κ. Δήμας, «θα μπορούσαμε να προσελκύσουμε φοιτητές από όλο τον κόσμο».

Στο πλαίσιο αυτό κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ για αναχρονιστικές αντιλήψεις στον τομέα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Τα πράγματα προχωρούν και πρέπει να προσαρμοζόμαστε, σημειώνει, κάνοντας ειδική μνεία στην αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για τους τεχνοβλαστούς στα ΑΕΙ. «Το πανεπιστήμιο της Κοζάνης είχε ένα τεχνοβλαστό, 6 μήνες μετά είχε 9 ακόμη» λέει χαρακτηριστικά.

Πλέον οι επιστήμονες «καταλαβαίνουν ότι πρέπει να συνδέσουν την έρευνα με την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα», επισημαίνει και «γι΄ αυτό φροντίσαμε να τους εξασφαλίσουμε τα κατάλληλα εργαλεία».

Για το ΕΣΠΑ: Επιταχύνουμε τις διαδικασίες

«Στο παρελθόν υπήρξαν μεγάλες καθυστερήσεις με το ΕΣΠΑ», παραδέχεται ο κ. Δήμας, αλλά πλέον προσπαθούμε να έχουμε πιο γρήγορες διαδικασίες και να λειτουργεί πιο γρήγορα η κοινωνία, αξιοποιώντας όλα τα εργαλεία ανάπτυξης.

Για την τεχνολογία: Όποιοι δεν αποκτούν νέες δεξιότητες, μένουν πίσω

Είναι δύσκολο αυτή την εποχή να παρακολουθείς την εξέλιξη της τεχνολογίας, λόγω του ιλιγγιώδους ρυθμού, αναγνωρίζει ο κ. Δήμας, ωστόσο προειδοποιεί ότι «όποια χώρα και όποιοι επαγγελματίες δεν αποκτούν νέες δεξιότητες και δεν επικαιροποιούν τις γνώσεις τους, είναι αυτοί που θα μένουν διαρκώς πίσω».

Τονίζοντας τη σημασία της δια βίου μάθησης σημειώνει ότι «τα επαγγέλματα σε κάποια χρόνια θα είναι πολύ διαφορετικά απ’ ότι σήμερα». Φέρνοντας ως παράδειγμα τον τρόπο που εισχωρεί και επηρεάζει την καθημερινότητα η τεχνητή νοημοσύνη, μιλά για την ίδρυση στο ερευνητικό κέντρο «Αθηνά», του ερευνητικού ινστιτούτου «Αρχιμήδης» «για να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε ένα σημείο αναφοράς για την τεχνητή νοημοσύνη στην Ελλάδα» και να μην μείνουμε πίσω.

Αντίθετα, «θέλουμε η Ελλάδα να πρωταγωνιστεί σε αυτές τις εξελίξεις», εξού και με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης δημιουργήσαμε και ερευνητικό ινστιτούτο για τη ρομποτική και για τη κβαντική τεχνολογία και για το ανθρώπινο γονιδίωμα, και για την ογκολογία και την καταπολέμηση του καρκίνου. «Προσπαθούμε από πλευράς Πολιτείας να δημιουργήσουμε σημεία αναφοράς σε τομείς αιχμής, ώστε να μεταλαμπαδευτεί η επιστημονική γνώση στις επιχειρήσεις».

Ο κ. Δήμας αναφέρεται στα πολλά ενθαρρυντικά παραδείγματα πετυχημένων νεοφυών επιχειρήσεων στην Ελλάδα, σημειώνοντας ότι «δώσαμε κίνητρα για επενδύσεις στην καινοτομία […] Το Elevate Greece έγινε σημείο αναφοράς».

Προσθέτει μάλιστα ότι στόχος για την επόμενη τετραετία είναι η αύξηση των κινήτρων και μέσω της φορολογίας. «Πιστεύουμε στις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου μας και θέλουμε να απελευθερώσουμε το δημιουργικό »ταλέντο» ώστε να αυξηθεί ο παραγόμενος πλούτος, να δημιουργηθούν περισσότερες θέσεις εργασίας» τονίζει ο κ. Δήμας.

By Συντάκτης

ΣΧΕΤΙΚΑ