Μεγαλοπρεπής η υπερπανσέληνος του Ιουλίου

Το Φεγγάρι του Ελαφιού φώτισε τον ουρανό τη νύχτα της Δευτέρας (3/7) χαρίζοντας εντυπωσιακές εικόνες σε όλο τον κόσμο και φυσικά στην Ελλάδα. Η υπερπανσέληνος, η πρώτη από τις τέσσερις του 2023, εμφανίστηκε μεγαλοπρεπής πάνω από το Ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο.

Αν και δεν είναι ορατή η διαφορά στο γυμνό μάτι, σύμφωνα με το The Old Farmer’s Almanac που δίνει τα ονόματα στα φεγγάρια θα είναι πιο φωτεινό και θα βρίσκεται σε απόσταση 361.934 χιλιομέτρων από τη Γη, δηλαδή πιο κοντά από ό,τι συνήθως. Πρακτικά η σελήνη θα είναι 22.500 χλμ. πιο κοντά.

Η Πανσέληνος Ιουλίου 2023 ονομάζεται «Φεγγάρι του Ελαφιού», καθώς σύμφωνα με την παράδοση κάθε χρόνο τέτοια εποχή, τα κέρατα των αρσενικών ελαφιών βρίσκονται σε κατάσταση πλήρους ανάπτυξης. Τα ελάφια ρίχνουν και αναγεννούν τα κέρατά τους κάθε χρόνο, δημιουργώντας ένα μεγαλύτερο και πιο εντυπωσιακό σύνολο όσο περνούν τα χρόνια.

«Μια υπερπανσέληνος σημαίνει ότι το φεγγάρι είναι λίγο πιο μεγάλο στον ουρανό μας. Όσο το φεγγάρι κινείται γύρω από τη Γη δεν είναι ολοστρόγγυλο. Έτσι ανάλογα με την τροχιά είναι πιο κοντά ή πιο μακριά από τη Γη», είπε η δρ Σάνον Σμολ διευθύντρια του Πλανηταρίου Άμπραμς στο πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN.

Φεγγάρια και υπερπανσέληνοι

Ενώ οι περισσότερες χρονιές έχουν 12 φεγγάρια αλλά φέτος θα είναι 13. Ο Αύγουστος θα έχει δύο υπερπανσέληνους, συμπεριλαμβανομένου του μπλε φεγγαριού που θα είναι το πιο κοντινό στη Γη.

Οι πανσέληνοι του 2023:

  • 1 Αυγούστου: Το φεγγάρι του Οξύρρυγχου
  • 30 Αυγούστου: Μπλε φεγγάρι
  • 29 Σεπτέμβρη: Το φεγγάρι της σοδειάς
  • 28 Οκτωβρίου: Το φεγγάρι του κυνηγού
  • 27 Νοεμβρίου: Το φεγγάρι του κάστορα
  • 26 Δεκεμβρίου: Το κρύο φεγγάρι
By Συντάκτης

ΣΧΕΤΙΚΑ