Το σοκ του Τσίπρα-Η στήριξη της Μπέτυς-Η πίεση του Τσακαλώτου

Στο επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα, το κλίμα από πολύ νωρίς ήταν βαρύ. Σχεδόν όλοι προεξοφλούσαν, πλην δυο, τριών ατόμων, την ήττα από τη ΝΔ, αλλά ουδείς πίστευε ότι η διαφορά θα ήταν μεγάλη. Μάλιστα έως το μεσημέρι και νωρίς το απόγευμα είχαν την πληροφόρηση για διαφορά περίπου 7-9 μονάδες, βάσει της επεξεργασίας του exit poll. Ουδείς όμως από το επιτελείο του, αλλά ούτε και ο ίδιος τα πίστευαν και έλεγαν ότι παίζονται παιχνίδια και η γραμμή ήταν περιμένετε, ενώ και οι υποψήφιοι στις εμφανίσεις τους ήταν συγκρατημένοι και έλεγαν να περιμένουν τα επίσημα αποτελέσματα. Ακόμα και στους δημοσιογράφους που ρωτούσαν, οι συνεργάτες του Τσίπρα έδειχναν φανερά ενοχλημένοι και δήλωναν κάθετα και κατηγορηματικά ό,τι τίποτα από αυτά που κυκλοφορούν δεν ευσταθούν. Μέχρι το σοκ του Αλέξη Τσίπρα μόλις είδε τις 20 μονάδες.

Η στήριξη της Μπέτυς

Δίπλα στον Αλέξη Τσίπρα ήταν η σύντροφός του Μπέτυ Μπαζιάνα που τον στήριξε από πολύ νωρίς μόλις μάθανε τη μεγαλειώδη διαφορά υπέρ της ΝΔ και την συντριπτική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ. Ο πρώην πρωθυπουργός προσπάθησε να είναι ψύχραιμος, και δεν ήταν σε κάποια σημεία, με την Μπέτυ να τον ηρεμεί. Και λογικό είναι γιατί ο ίδιος ο Τσίπρας είχε σηκώσει βαρύ φορτίο τις τελευταίες εβδομάδες με τα στελέχη του κόμματος να είναι στον κόσμο τους πολλές φορές. Η Μπέτυ Μπαζιάνα έμεινε μαζί του έως το τέλος και αποχώρησε με τον Αλέξη Τσίπρα κατά τη μια μετά τα μεσάνυκτα. Η ήττα τον επηρέασε αρκετά, αλλά όταν βγήκε από τα γραφεία του κόμματος δεν ήθελε να το δείξει και για να περάσει και ένα μήνυμα ενθαρρυντικό συγκεντρώθηκαν και νεολαίοι που φωνάζοντας συνθήματα θέλησαν να τον εμψυχώσουν.

Η πίεση του Τσακαλώτου

Από πολύ νωρίς ήταν στην Κουμουνδούρου όλα τα κεντρικά στελέχη και κυρίως η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ που έχει τεράστιες ευθύνες για την συντριβή. Εκεί όμως, πέρα από τους στενούς συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα, όπως ο Μιχάλης Καλογήρου, η Πόπη Τσαπανίδου, κ.α. βρέθηκε και ο άτυπος ηγέτης των 53, της αριστερής τάσης που είναι ο πυρήνας της Ομπρέλας, Ευκλείδης Τσακαλώτος. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών συζήτησε με τον Τσίπρα του έθεσε το θέμα της άμεσης σύγκλησης των κομματικών οργάνων και της ανασύνταξης ενόψει των εκλογών. Θέμα ηγεσίας δεν ετέθη στην παρούσα φάση, καθώς αυτό που αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ είναι να ανασυνταχθεί άμεσα και να δώσει τη μάχη των εκλογών της ενισχυμένης αναλογικής, ώστε να μπορέσει, όχι να νικήσει επί της ουσίας και ρεαλιστικά, αλλά να μειώσει την διαφορά.

By Συντάκτης

ΣΧΕΤΙΚΑ