Φωνή: Γιατί αλλάζει καθώς μεγαλώνουμε;

Πιθανότατα γνωρίζετε ότι οι αλλαγές στην φωνή είναι συνηθισμένες στην εφηβεία. Αλλά δεν είναι ασυνήθιστο για ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας να βιώνουν φωνητικές αλλαγές, και υπάρχει ακόμη και ένας όρος που περιγράφει το φαινόμενο της γήρανσης της φωνής: πρεσβυφωνία.

Κάπου γύρω στην δεκαετία των εξήντα, πολλοί άνθρωποι αρχίζουν να παρατηρούν ότι η φωνή τους δεν ακούγεται ακριβώς όπως παλιά. Αυτές οι αλλαγές, που τείνουν να είναι σταδιακές, μπορούν να κάνουν τη φωνή σας πιο ψηλή, λεπτή ή μπάσα, πιο βραχνή ή τρεμάμενη ενώ μπορεί να δυσκολεύεστε να μιλήσετε δυνατά για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα.

Το φαινόμενο αυτό δεν είναι ασυνήθιστο και συχνά, είναι απλώς μέρος της διαδικασίας γήρανσης. Άλλες φορές, φωνητικές αλλαγές μπορεί να συμβούν παράλληλα με ορμονικές αλλαγές ή, σε πιο σπάνιες περιπτώσεις, με ορισμένα προβλήματα υγείας.

Γιατί αλλάζει η φωνή μας καθώς μεγαλώνουμε

Τρεις από τους πιο κοινούς λόγους πίσω από τις αλλαγές αυτές, περιλαμβάνουν:

#1 Ο λάρυγγας αποδυναμώνεται και στεγνώνει

Το σώμα χάνει σιγά-σιγά μυϊκή μάζα καθώς μεγαλώνουμε, συμπεριλαμβανομένων των μυϊκών ζωνών στο λάρυγγα που δονούνται για να παράγουν φωνητικούς ήχους, εξηγούν οι ειδικοί.

Αυτό μπορεί να κάνει τις φωνητικές σας πτυχές πιο αδύναμες και λιγότερο εύκαμπτες, δυσκολεύοντας το αποτελεσματικό άνοιγμα και κλείσιμο.

Ταυτόχρονα, η φυσική επικάλυψη βλέννας στις φωνητικές χορδές μπορεί να αρχίσει να μειώνεται, με αποτέλεσμα να γίνονται πιο ξηρές. Οι φωνητικές πτυχές βασίζονται σε αυτήν, προκειμένου να δονούνται ομαλά και αποτελεσματικά για να παράγουν έναν καλό ήχο.

#2 Ορμονικές αλλαγές

Μετά την εμμηνόπαυση, οι μειώσεις των οιστρογόνων μπορεί να κάνουν τις φωνές των γυναικών βαθύτερες. Στην πραγματικότητα, σχεδόν οι μισές γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση φαίνεται να βιώνουν φωνητικές αλλαγές οι οποίες συχνά συνοδεύονται από ξηρότητα του λαιμού, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Journal of Menopausal Medicine‌.

Οι ορμονικές αλλαγές μπορούν να επηρεάσουν και τους ηλικιωμένους άνδρες. Καθώς η παραγωγή της τεστοστερόνης μειώνεται φυσικά, μια ανδρική φωνή μπορεί να γίνει πιο λεπτή.

#3 Προβλήματα υγείας

Προβλήματα όπως η νόσος του Πάρκινσον, που τείνουν να είναι πιο κοινά σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας, μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά τη φωνή.

Τα άτομα με νόσο του Πάρκινσον συχνά βιώνουν αλλαγές στην ποιότητα της φωνής καθώς και μείωση στο εύρος της φωνής τους. Η φωνή μπορεί συχνά να γίνει επίπεδη ή ρομποτική με λιγότερη μελωδικότητα ή τονισμό.

Ωστόσο, αυτό δεν οφείλεται απαραίτητα σε αλλαγές φωνητικών χορδών. Αντίθετα, σχετίζεται με ελαττωματικούς βρόχους ανάδρασης στον εγκέφαλο.

Πώς θα την φροντίσουμε

Μια μικρή και σταδιακή αλλαγή στη φωνή σας καθώς μεγαλώνετε πιθανότατα δεν είναι λόγος ανησυχίας.

Εάν όμως, θέλετε να διατηρήσετε την φωνή σας για όσο το δυνατόν περισσότερο αναλλοίωτη, προσπαθήστε να διατηρήσετε καλή φωνητική υγιεινή. Αυτό περιλαμβάνει τα επαρκή επίπεδα ενυδάτωσης και την αποφυγή καταχρηστικών φωνητικών συνηθειών όπως το συνεχές καθάρισμα του λαιμού.

Επίσης, προσπαθήστε να μην φωνάζετε ή να μιλάτε δυνατά για παρατεταμένες περιόδους ώστε να μην καταπονείτε και να μην πιέζετε τις φωνητικές σας χορδές.

By Συντάκτρια

ΣΧΕΤΙΚΑ