Όλοι έχουμε νύχτες που δεν μπορούμε να κοιμηθούμε. Ακόμη και μετά από μια κουραστική μέρα, μπορεί να κουκουλωθήκατε στο κρεβάτι σας, μόνο για να παραμείνετε άγρυπνοι για πολλές ώρες. Αλλά η δρ Rebecca Robbins, καθηγήτρια ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, επισημαίνει ότι το να μένουμε στο κρεβάτι όταν δεν μπορούμε να κοιμηθούμε μπορεί πραγματικά να «σαμποτάρει» τον ύπνο.
«Ένα από τα μεγαλύτερα λάθη που κάνουμε πολλοί από εμάς, είναι να παραμένουμε στο κρεβάτι όταν αντιμετωπίζουμε δυσκολία να αποκοιμηθούμε και πιστεύουμε ότι αν μείνουμε στο κρεβάτι για λίγο περισσότερο, τελικά θα τα καταφέρουμε» λέει η δρ Rebecca Robbins.
Στην πραγματικότητα όμως, καταφέρνουμε το αντίθετο. «Προετοιμάζουμε δηλαδή, τον εγκέφαλό μας να δεχθεί ότι όταν είμαστε στο κρεβάτι έχουμε αϋπνία. Δεν είναι ένα μέρος όπου παρασυρόμαστε για να κοιμηθούμε, αλλά αντ ‘αυτού όπου μένουμε άγρυπνοι και αλλάζουμε διαρκώς πλευρό» συμπληρώνει.
Πόση ώρα μας παίρνει να κοιμηθούμε κανονικά;
Οι περισσότεροι δεν κοιμούνται μόλις ακουμπήσουν το μαξιλάρι. «Ένα άτομο που τείνει να ξεκουράζεται καλά μπορεί να χρειαστεί έως και περίπου δεκαπέντε λεπτά για να αποκοιμηθεί. Έτσι, ακόμα κι αν έχετε υγιεινές συνήθειες ύπνου, το σώμα σας χρειάζεται χρόνο να χαλαρώσει» λέει η δρ Rebecca Robbins.
«Ωστόσο, αν αισθανθείτε να καθυστερεί παραπάνω, τότε ακριβώς πρέπει να σηκωθείτε από το κρεβάτι και να ξεκινήσετε την διαδικασία από την αρχή» προτείνει η ίδια.
Αυτό διότι θα σας βοηθήσει να επαναφέρετε τον εγκέφαλό σας. Σηκωθείτε και προσπαθήστε να κάνετε κάτι απλό, όπως το να διπλώσετε τα ρούχα ή να διαβάσετε μερικές σελίδες από ένα βιβλίο που δεν έχετε τελειώσει.
Και μετά, όταν είστε κουρασμένοι, επιστρέψτε και ξεκινήστε ξανά τη διαδικασία. Επίσης, η δρ Rebecca Robbins προτρέπει να αποφύγετε τις οθόνες (κινητό, tablet, υπολογιστής) και τα δυνατά φώτα, καθώς επηρεάζουν πολύ τον ύπνο σας.
Δοκιμάστε την μέθοδο της παράδοξης πρόθεσης
Αν και μετά από τα παραπάνω διαπιστώσετε ότι δεν μπορείτε να κοιμηθείτε, τότε μπορείτε να δοκιμάσετε την μέθοδο της παράδοξης πρόθεσης.
Αν μπορούσατε με κάποιο τρόπο να ξεχάσετε την έντονη επιθυμία σας να αποκοιμηθείτε, δεν θα σας ερχόταν πιο εύκολα ο ύπνος; Αυτή είναι η πραγματικότητα στην οποία βασίζεται η παράδοξη πρόθεση.
Αυτή η τεχνική γνωσιακής συμπεριφορικής θεραπείας απλώς σας ζητά να ξαπλώσετε στο κρεβάτι σας, να αφήσετε τα μάτια σας ανοιχτά και να εστιάσετε στο να μείνετε ξύπνιοι, αντί να αποκοιμηθείτε, λέει η δρ Rebecca Robbins.
Ο στόχος της παράδοξης πρόθεσης αναφορικά με τον ύπνο δεν είναι να κάνετε δραστηριότητες ή να μετακινήστε στο σπίτι με στόχο πράγματι να μείνετε ξύπνιοι, επισημαίνει η δρ Rebecca Robbins.