Eco-friendly κατανάλωση: Πώς θα τη μάθουμε στα παιδιά μας;

Η σωστή εκπαίδευση των παιδιών μας ως προς την υπεύθυνη κατανάλωση συνεπάγεται την ανάπτυξη μιας συνειδητής, κριτικής στάσης όταν αγοράζουν προϊόντα, όταν πετούν τα απορρίμματα και όταν ξοδεύουν ενέργεια και είναι θεμελιώδης για την προστασία του περιβάλλοντος μέσα στο οποίο μεγαλώνουν.

Υιοθετώντας βιώσιμες συνήθειες για τη φροντίδα του οικογενειακώς, δεν είναι δύσκολο να διδάξουμε στα παιδιά μας το σεβασμό για το περιβάλλον και να καταλήξουν να γίνουν πιο υπεύθυνα σε διάφορους τομείς που το αφορούν.

Τι σημαίνει υπεύθυνη κατανάλωση

Η υπεύθυνη κατανάλωση είναι μια στάση- συμπεριφορά από πλευράς των καταναλωτών η οποία τους οδηγεί σε αγορές και κατανάλωση ενέργειας με συνειδητό τρόπο ώστε να υπάρχει το μικρότερο δυνατό αρνητικό αντίκτυπο στο περιβάλλον και να διασφαλίζεται η ευημερία του.

Η υπεύθυνη κατανάλωση περιλαμβάνει την επανεξέταση των αναγκών μας προκειμένου να τις ικανοποιήσουμε, συμβάλλοντας παράλληλα σε μια πιο βιώσιμη και λειτουργική κοινωνία. Συνεπάγεται επίσης να γνωρίζουμε τις εταιρείες που κατασκευάζουν τα προϊόντα που χρησιμοποιούμε και εάν συμμορφώνονται σε συγκεκριμένους κανονισμούς που προάγουν το κοινό καλό.

Εκπαιδεύοντας τα παιδιά μας στην υπεύθυνη κατανάλωση

Οι συνήθειες που εφαρμόζουμε στην καθημερινή μας ζωή ως ενήλικες είναι εκείνες που μπορούν να διδάξουν στα παιδιά μας να είναι υπεύθυνοι καταναλωτές και αποτελούν μια αναπόφευκτη και αναγκαία ευθύνη μας.

Το πρώτο βήμα λοιπόν για την εκπαίδευση των παιδιών μας στην υπεύθυνη κατανάλωση είναι το παράδειγμα που παίρνουν από εμάς. Είναι σχεδόν αδύνατο για ένα παιδί να υιοθετήσει βιώσιμες συνήθειες και να αναπτύξει πρακτικές σεβασμού για το περιβάλλον εάν δεν το βλέπει να συμβαίνει μέσα στην οικογένειά του.

Πώς θα γίνουμε το καλό παράδειγμα για εκείνα;

  • Όταν παραμένουμε ενήμεροι για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις που μπορεί να έχει η αγορά ορισμένων προϊόντων, δεδομένα που μπορούμε να εξηγήσουμε στα παιδιά.
  • Μαθαίνοντας στα παιδιά τη διαδρομή των προϊόντων που αγοράζουμε από την καλλιέργεια, τη συγκομιδή και τη διαδικασία κατασκευής- παρασκευής τους από το ανθρώπινο δυναμικό.
  • Λέγοντας στα παιδιά και «όχι» όσον αφορά τις επιθυμίες τους, εξηγώντας τους τους λόγους για τους οποίους δεν γίνεται να αγοράζουμε όλα όσα βλέπουμε και θέλουμε.
  • Υιοθετώντας συνήθειες με βάση τα τρία «R», «Reduce, Reuse, Recycle», δηλαδή: Μείωση, επαναχρησιμοποίηση, ανακύκλωση. Αυτό σημαίνει να πετάμε σκουπίδια στους αντίστοιχους κάδους, να επαναχρησιμοποιούμε το χαρτί, να μειώνουμε τη χρήση πλαστικών μπουκαλιών κτλ.
  • Διδάσκοντας στα παιδιά την αξία της εργασίας, να μην ξοδεύουν απερίσκεπτα και να μην κάνουν αγορές άσκοπα. Το κάθε παιδί πρέπει να γνωρίζει την προσπάθεια που απαιτείται για να αποκτηθούν τα υλικά αγαθά. Γι’ αυτό πριν αγοράσουν, προτρέψτε το παιδί σας να σκεφτεί: «Είναι κάτι που χρειάζομαι πραγματικά»;
  • Μαθαίνοντάς τους να εξοικονομούν ενέργεια και να μη σπαταλούν το νερό.
  • Επιδιορθώνοντας και επαναχρησιμοποιώντας παλαιότερα ρούχα και δωρίζοντας όσα δεν χρειάζεστε πλέον.
  • Προτού προχωρήσετε σε αγορές, αξιολογήστε όχι μόνο την ποιότητα και την τιμή του προϊόντος, αλλά και τον περιβαλλοντικό και κοινωνικό του αντίκτυπο και συζητήστε με το παιδί σας. Είναι φυσικό ένα παιδί να μην είναι σε θέση να κατανοήσει όλα όσα του λέτε, αλλά είναι βέβαιο πως σταδιακά και μεγαλώνοντας θα αρχίσει να συνειδητοποιεί και να ακολουθεί το καλό σας παράδειγμα.
By Συντάκτρια

ΣΧΕΤΙΚΑ