Τι τρέχει με τις τσάντες του Καλογρίτσα;

Το λεγόμενο «ηθικό πλεονέκτημα» δεν αρκεί να το επικαλείται κανείς, πρέπει να το αποδεικνύει και στην πράξη. Μέχρι σήμερα, ο Τσίπρας καταφέρνει σε κάποιες δημοσκοπήσεις να διατηρεί το προβάδισμα έναντι του Μητσοτάκη στο θέμα της διαχείρισης θεμάτων διαφθοράς. Μετά μη μαρτυρία για τις «τσάντες», αυτό το… πλεονέκτημα δοκιμάζεται στην πράξη… Αυτά που ακούστηκαν στο Ειδικό Δικαστήριο από την γραμματέα του Χρήστου Καλογρίτσα δημιουργούν μείζον πολιτικό ζήτημα.

Μέχρι τώρα η υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών ήταν ένα σκάνδαλο (που δικάζεται από την Δικαιοσύνη μετά το πόρισμα της προανακριτικής επιτροπής της Βουλής) στο οποίο οι κατηγορίες αφορούσαν το στήσιμο ενός διαγωνισμού με σκοπό να ωφεληθούν συγκεκριμένα συμφέροντα, κυρίως όμως να φτιαχτεί ένα κανάλι ελεγχόμενο από τον ΣΥΡΙΖΑ. Τώρα, για πρώτη φορά, στη σκοτεινή αυτή υπόθεση έρχεται να προστεθεί επώνυμη μαρτυρία που μιλάει για χρήμα που πήγαινε με «φακέλους και τσάντες σε μετρητά» από το γραφείο Καλογρίτσα στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ.

Ανοίγει, λοιπόν, εκ των πραγμάτων ένα νέο κεφάλαιο και προφανώς θα πρέπει να υπάρξει και μια νέα έρευνα για να μάθουμε πόση αξιοπιστία έχει αυτή η μαρτυρία που παραπέμπει ευθέως σε οικονομική διαφθορά με πρωταγωνιστές από τη μία έναν επιχειρηματία, που έλαβε δημόσια έργα επί ΣΥΡΙΖΑ και παρά λίγο να γίνει και καναλάρχης κι από την άλλη ένα κόμμα που κυβέρνησε τη χώρα με βασική του ατζέντα να την απαλλάξει από τη διαφθορά και τη διαπλοκή του «παλιού πολιτικού συστήματος».

Η γραμματέας του κ. Καλογρίτσα, η Ευθαλία Διαμαντή, δεν είναι προστατευόμενη μάρτυρας, που καταθέτει με κρυφή την ταυτότητα της, όπως συνέβη στην υπόθεση Novartis. Καταθέτει επωνύμως στο δικαστήριο και μπορεί να δεχτεί μήνυση, δημόσια αμφισβήτηση ή ό,τι άλλο επιλέξει ο κατηγορούμενος Νίκος Παππάς και οι συνήγοροί του. Το γεγονός, πάντως, ότι ο ίδιος ο Καλογρίτσας, που είναι επίσης κατηγορούμενος στο Ειδικό Δικαστήριο, δηλώνει «ας κάνουν όσες μηνύσεις θέλουν για να ακουστούν και αυτά που δεν έχουν ακουστεί» ηχεί ως έμμεση επιβεβαίωση από την πλευρά του, των λεγομένων της κυρίας Διαμαντή. Ο ΣΥΡΙΖΑ, από την πλευρά του, θεωρεί ότι η κατάθεση της γραμματέως του Καλογρίτσα αποτελεί προϊόν συναλλαγής του επιχειρηματία με την κυβέρνηση για να επιτύχει «κούρεμα» χρεών το οποίο διεκδικεί.

Όταν στις Βρυξέλλες βρέθηκαν οι βαλίτσες στα σπίτια του Παντσέρι και της Καϊλή (που πιάστηκαν επ’ αυτοφώρω) όλοι συμφώνησαν ότι μιλάμε για μέγα σκάνδαλο που απαιτεί πλήρη διαλεύκανση. Τώρα που ακούμε για «φακέλους και τσάντες με μετρητά» στην Αθήνα, με προορισμό τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ, δεν μπορούμε να μείνουμε άπραγοι. Ασφαλώς εδώ δεν έχουμε επ’ αυτοφώρω αδίκημα, έχουμε όμως μια πολύ σημαντική μαρτυρία. Για τον ΣΥΡΙΖΑ αυτή η υπόθεση έχει ξεχωριστή σημασία. Γι’ αυτό και θα πρέπει ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας να αποδείξει με τον τρόπο που θα τη χειριστεί ότι δεν επιχειρεί να τη συσκοτίσει.

Το λεγόμενο «ηθικό πλεονέκτημα» δεν αρκεί να το επικαλείται κανείς, πρέπει να το αποδεικνύει και στην πράξη. Μέχρι σήμερα, ο Τσίπρας καταφέρνει σε κάποιες δημοσκοπήσεις να διατηρεί το προβάδισμα έναντι του Μητσοτάκη στο θέμα της διαχείρισης θεμάτων διαφθοράς, ενώ χάνει σχεδόν σε όλα τα άλλα θέματα, στη σύγκριση με τον Πρωθυπουργό. Μετά μη μαρτυρία για τις «τσάντες», αυτό το… πλεονέκτημα δοκιμάζεται στην πράξη. Remaining Time-0:00 Fullscreen Mute Η επιλογή του πρώην πρωθυπουργού να στηρίξει απόλυτα και τα ταυτιστεί πολιτικά με τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που κατηγορούνται στο Ειδικό Δικαστήριο δημιούργησε εξ αρχής κάποια ερωτηματικά. Οταν αποφασίζεις να αντιμετωπίσεις τις κατηγορίες κατά στελεχών σου ενώπιον της Δικαιοσύνης ως πολιτική δίωξη, είναι προφανές ότι προκαλείς ερωτηματικά για τον λόγο που το κάνεις. Ένας πιθανός λόγος είναι ότι στηρίζεις τους κατηγορούμενους γιατί ενεργούσαν κατ’ εντολή σου ή με την συγκατάθεση σου. Ένας άλλος λόγος είναι ότι τους στηρίζεις, γιατί θεωρείς ότι έτσι το πολιτικό κόστος θα είναι μικρότερο για το κόμμα σου από αυτό που θα πληρώσεις αν τους «αδειάσεις».

Ο ΣΥΡΙΖΑ σε όλες τις περιπτώσεις που σχετίζονται με καταγγελίες πολιτικής διαφθοράς εμφανίζεται σε ρόλο σκληρού κατηγόρου, είτε αυτές αφορούν τη ΝΔ είτε το ΠΑΣΟΚ. Μπορεί να φανταστεί κανείς εύκολα ποια θα ήταν η αντίδραση της Κουμουνδούρου αν μια μάρτυρας κατέθετε επωνύμως σε δίκη ότι έφευγαν τσάντες με μετρητά από το γραφείο ενός επιχειρηματία με κατεύθυνση τα γραφεία της ΝΔ ή του ΠΑΣΟΚ! Η υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών, έτσι όπως δείχνουν τα πράγματα, εξελίσσεται σε «αχίλλειο πτέρνα» του ΣΥΡΙΖΑ. Πρώτον, γιατί υπενθυμίζει την ήδη αποδεδειγμένη αντιθεσμική του προσπάθεια να ελέγξει το τηλεοπτικό τοπίο. Και δεύτερον, γιατί ρίχνει βαριά σκιά διαφθοράς πάνω στο κόμμα με «φακέλους και τσάντες με μετρητά».

Ανδρέας Στασινός

Πηγή: Protagon.gr

By Συντάκτης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΣΧΕΤΙΚΑ