Η στρατηγική ήττα των Πασοκογενών της Κουμουνδούρου…!

Εκτός Βουλής ο Χρήστος Σπίρτζης (Ανατολική Αττική), η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου (Βόρειος Τομέας Αθηνών), ο Γιάννης Ραγκούσης (Β’ Πειραιά) και ο Άγγελος Τόλκας (Ημαθία). Εκτός Βουλής ήδη από τις εκλογές του Μαΐου έμειναν οι Παναγιώτης Κουρουμπλής, στον Δυτικό Τομέα Αθηνών, ο Θάνος Μωραΐτης, στην Αιτωλοακαρνανία και ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, στο Νότιο Τομέα Αθηνών.

Από τους Πασοκογενείς του ΣΥΡΙΖΑ  τελικά εκλέγονται μόνον τρεις και είναι οι εξής:

Νίνα Κασιμάτη (Β’ Πειραιώς), η Θεοδώρα Τζάκρη (Πέλλα) και ο Συμεών Κεδίκογλου (Εύβοια).

Αποτελεί βασικό ερώτημα πώς ο κορμός των Πασοκογενών τους οποίους ενέταξε ο Αλέξης Τσίπρας στο επίκεντρο της εσωκομματικής πολιτικής δραστηριότητας σε όλα τα επίπεδα, προικοδοτώντας συγκεκριμένα πρόσωπα με ρόλους, αρμοδιότητες και ευθύνες, θα ενταχθεί στον νέο σχεδιασμό των «προεδρικών» οι οποίοι πασιφανώς επιχειρούν να ελέγξουν τις εσωκομματικές εξελίξεις.

Από την άλλη, οι λεγόμενοι «αριστεροί», η ομάδα των 53, η Ομπρέλα κλπ., δεν είναι σε καλύτερη μοίρα από τη στιγμή που βασικά και προβεβλημένα στελέχη όπως ο Νίκος Φίλης, ο Παναγιώτης Σκουρλέτης και ο Νίκος Βούτσης δεν κατάφεραν να εκλεγούν. Εκ των πραγμάτων λοιπόν, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος παρουσιάζεται ως πόλος συσπείρωσης των αριστερών τάσεων στην Κουμουνδούρου αλλά είναι αμφίβολο αν το επιθυμεί ο ίδιος και κυρίως αν έχει την δυνατότητα να σηκώσει το βάρος ενός τέτοιου ρόλου.

Η Έφη Αχτσιόγλου και η επόμενη ημέρα

Την ώρα της ήττας, ήδη από την επόμενη ημέρα της 21ης Μαΐου, η Έφη Αχτσιόγλου ξεκαθάριζε πως είναι εκτός πλαισίου κάθε συζήτηση αμφισβήτησης του Τσίπρα. Με αυτήν την γραμμή πορεύτηκε μέχρι την 25 Ιουνίου και αυτήν την γραμμή φαίνεται να υιοθετεί και την επόμενη ημέρα από την ολοκλήρωση της εκλογικής κατάρρευσης του ΣΥΡΙΖΑ. Με λίγα λόγια η «συγκροτημένη» Αχτσιόγλου παρουσιάζεται ως ιδανική περίπτωση νέου προσώπου που θα μπορούσε να προβάλει ο Αλέξης Τσίπρας ως (δεύτερο τη τάξει στέλεχος) στην Κουμουνδούρου. Και αριστερή και προεδρική και έμπιστη αλλά και λιγότερο φθαρμένη από πολλούς άλλους πολιτικά και ηλικιακά συνομηλίκους της.

Θυμίζουμε πως είχε εκλεγεί πρώτη σε ψήφους στην Κεντρική Επιτροπή. Ήταν τόσο θεαματική η πρωτιά, που ανάγκασε πολλούς να σχολιάσουν την πολιτική της πορεία. «Προβολή από το μέλλον είναι για πολλούς εντός και εκτός ΣΥΡΙΖΑ η πρωτιά της Έφης Αχτσιόγλου στην Κεντρική Επιτροπή. Ένα από τα πρόσωπα της νεότερης γενιάς, με πολύ καλή δημόσια παρουσία σε όλα τα επίπεδα, συγκροτημένη και μαχητική». Αυτά γράφονταν τον Μάιο του 2022. Παιδί του κομματικού «θερμοκηπίου» η Αχτσιόγλου, με καλό βιογραφικό, που την χαρακτηρίζουν ως  «προοδευτική αριστερή»  είναι ηλίου φαεινότερο πώς διεκδικεί κάτι περισσότερο από μία φωτογραφία στο πλάι του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος ήδη συμβολίζει το χθες όσο και εάν προσπαθεί να πείσει πώς έχει την δυνατότητα να εκπροσωπήσει το αύριο.

By Συντάκτης

ΣΧΕΤΙΚΑ