Η γερμανική Bild θα αντικαταστήσει μια σειρά άρθρων σύνταξης με AI

Εκατοντάδες απολύσεις αναμένονται καθώς η εταιρεια Axel Springer ανακοίνωσε στο προσωπικό της ότι ορισμένοι ρόλοι «δεν θα υπάρχουν πλέον όπως τους ξέρουμε σήμερα». Η γερμανική ταμπλόιντ Bild, η εφημερίδα με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στην Ευρώπη, σχεδιάζει να αντικαταστήσει μια σειρά από θέσεις συντακτών με τεχνητή νοημοσύνη, όπως ενημέρωσε το προσωπικό της σε email.

Ως μέρος ενός ξεχωριστού προγράμματος μείωσης κόστους 100 εκατ ευρώ με στόχο την αποκατάσταση της κερδοφορίας, η εφημερίδα αναδιοργανώνει επίσης τις δραστηριότητές της σε περιφερειακές εφημερίδες – σε μια κίνηση που αναμένεται να οδηγήσει σε εκατοντάδες απολύσεις.

Η εφημερίδα «δυστυχώς θα πρέπει να χωρίσει τους δρόμους της με συναδέλφους που έχουν καθήκοντα τα οποία στον ψηφιακό κόσμο εκτελούνται απο τεχνητή νοημοσύνη ή/και αυτοματοποιημένες διαδικασίες», δήλωσε ο ιδιοκτήτης της, ο μεγαλύτερος εκδότης πολυμέσων της Ευρώπης, Axel Springer SE, σε email προς το προσωπικό.

Πρόσθεσε επίσης ότι οι ρόλοι των «συντακτών, του προσωπικού παραγωγής έντυπης εκτύπωσης, των βοηθών συντακτών, των διορθωτών και των συντακτών φωτογραφιών δεν θα υπάρχουν πλέον όπως σήμερα», σύμφωνα με το email.

Το μήνυμα ακολουθεί μια ανακοίνωση τον Φεβρουάριο από τον διευθύνοντα σύμβουλο, Mathias Döpfner, ότι ο ομιλος επρόκειτο να γίνει μια « εταιρεία ψηφιακών καθαρά μέσων». Τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης όπως το ChatGPT θα μπορούσαν να «κάνουν την ανεξάρτητη δημοσιογραφία καλύτερη από ποτέ – ή να την αντικαταστήσουν», είπε ο ίδιος.

Προέβλεψε ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα ήταν σύντομα καλύτερη στη «συγκέντρωση πληροφοριών» από τους δημοσιογράφους και πρόσθεσε ότι μόνο οι εκδότες που δημιουργουν «το καλύτερο πρωτότυπο περιεχόμενο» – όπως η ερευνητική δημοσιογραφία και ο πρωτότυπος σχολιασμός – θα επιζήσουν».

Η Bild δεν είχε καμία άμεση εκτίμηση για τον αριθμό των θέσεων εργασίας που θα μπορούσαν τελικά να χαθούν από την τεχνητή νοημοσύνη.

Η Springer δεν είναι ο πρώτος εκδότης ειδήσεων που εξετάζει την τεχνητή νοημοσύνη. Το BuzzFeed φέτος ανακοίνωσε ότι στόχευε να χρησιμοποιήσει την τεχνητή νοημοσύνη για να «βελτιώσει» περιεχόμενο και διαδικτυακά κουίζ, ενώ η Daily Mirror και η Daily Express στο Ηνωμένο Βασίλειο διερευνούν επίσης τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης.

Τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης όπως το ChatGPT μπορούν να δημιουργήσουν εξαιρετικά εξελιγμένο κείμενο από απλές προτροπές χρηστών, παράγοντας οτιδήποτε, από δοκίμια και εφαρμογές εργασίας μέχρι ποιήματα και έργα μυθοπλασίας, όμως οι απαντήσεις του μερικές φορές είναι ανακριβείς ή ακόμα και κατασκευασμένες.

Το Men’s Journal και ο ιστότοπος τεχνολογίας CNET χρησιμοποιούν επίσης τεχνητή νοημοσύνη για τη δημιουργία άρθρων που σαρώνονται αργότερα για ακρίβεια από συντάκτες – αν και η CNET παραδέχθηκε τον Ιανουάριο ότι η διαδικασια είχε περιορισμούς – μετά από αναφορές ότι περισσότερα από τα μισά άρθρα χρειάζονταν διόρθωση.

Τον Απρίλιο, οι ιδιοκτήτες του γερμανικού εβδομαδιαίου περιοδικού Die Aktuelle απέλυσαν τον εκδότη του και ζήτησαν συγγνώμη από την οικογένεια του Michael Schumacher αφού δημοσιευσε μια «συνέντευξη» με τον θρύλο της Formula 1 που είχε δημιουργηθεί εξ ολοκλήρου από τεχνητή νοημοσύνη. Ο επτά φορές παγκόσμιος πρωταθλητής της F1, 54 ετών, δεν έχει εμφανιστεί δημόσια από τον Δεκέμβριο του 2013, όταν υπέστη σοβαρή εγκεφαλική βλάβη σε ένα ατύχημα σκι στις γαλλικές Άλπεις. Η οικογένειά του έχει κινηθεί νομικά εναντίον των εκδοτών του περιοδικού.

Η Bild είπε ότι θα προσπαθούσε να αποφύγει τις αναγκαστικές απολύσεις όπου είναι δυνατόν, αλλά θα προχωρούσε σε μείωση του ολικού αριθμού μισθοδοσίας του συντακτικού προσωπικού «κατα χαμηλά τριψήφια νούμερα» ή περίπου 200 θέσεις εργασίας, σύμφωνα με την FAZ, με την εφημερίδα επίσης να μειώνει τον αριθμό των περιφερειακών εκδόσεων που εκτυπώνει από 18 σε 12.

Το email έφερε τη υπογραφή τεσσάρων από τα κορυφαία στελέχη της εφημερίδας, συμπεριλαμβανομένων των αρχισυντακτών Marion Horn και Robert Schneider, ανέφερε η FAZ. Παρόμοια μέτρα θα μπορούσαν τελικά να εφαρμοστούν στην κορυφαία καθημερινή Die Welt του ομίλου Springer.

Ο Döpfner είχε ήδη προχωρήσει σε ριζικές αλλαγές προσωπικού στο ταμπλόιντ, όπου οι πωλήσεις μειώθηκαν από 4,5 εκατομμύρια πριν από 20 χρόνια σε λίγο πάνω από 1 εκατομμύριο πέρυσι, σε μια προσπάθεια να ανατρέψει μια απογοητευτική οικονομική απόδοση και να ανακάμψει από μια σειρά σκανδάλων.

Η εφημερίδα, που ασκεί σημαντική επιρροή και της οποίας το εντυπωσιακό και άκρως πολιτικοποιημένο ρεπορτάζ, συχνά συγκρίνεται με αυτό της Sun στη Βρετανία και αναγκάστηκε να απολύσει τον πρώην εκδότη της Julian Reichelt, εν μέσω ισχυρισμών ότι προσπάθησε να καλύψει σεξουαλικά σκάνδαλα του καθως και την άσκηση εκφοβισμού.

Νωρίτερα φέτος ο Dopfner χρειάστηκε να ζητήσει συγγνώμη, αφού διέρρευσαν κείμενα που αποκάλυψαν ότι είχε προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει την Bild για να επηρεάσει τις τελευταίες εκλογές της Γερμανίας και να προωθήσει τις προσωπικές του απόψεις με επιθέσεις στον ακτιβισμό για την κλιματική αλλαγή, τα μέτρα κατά του Covid και την πρώην καγκελάριο Angela Merkel.

Η Ένωση Γερμανών Δημοσιογράφων (DJV) επέκρινε τα σχέδια της Springer, προειδοποιώντας ότι οι περικοπές θέσεων εργασίας στη Bild θα «έσφαζαν την αγελάδα που παράγει τα μετρητά του ομίλου. Η κίνηση δεν θα ήταν απλώς αντικοινωνική προς τους εργαζομένους αλλά και εξαιρετικά ανόητη οικονομικά», ανέφερε.

Πηγή: The Guardian

By Συντάκτρια

ΣΧΕΤΙΚΑ