Οι 10 λόγοι που έφεραν την κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές

Το αποτέλεσμα των εκλογών της 21ης Μαΐου, δεν έφερε απλά την ήττα για το ΣΥΡΙΖΑ. Ήταν μια πανωλεθρία. Ένα ισχυρό σοκ. Ένα κόμμα που δεν κυβέρνησε, συνεπώς δεν είχε φθορά, κατάφερε να απωλέσει περισσότερες από 10 μονάδες από την τελευταία εκλογική αναμέτρηση και έστειλε στους αντιπάλους του ένα μεγάλο ποσοστό των ψηφοφόρων του.

Βρεθήκαμε με τον Γιώργο Σαρρή στο στούντιο του Newsbeast και επιχειρήσαμε να αναλύσουμε τις σημαντικότερες αιτίες που έφεραν την κατάρρευση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ξεχωριστή σημασία έχει και η τηλεφωνική επικοινωνία με τον Στέφανο Τζουμάκα. Ο επικεφαλής της επιτροπής πολιτικής ανάλυσης και στρατηγικής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, εξηγεί τις αιτίες της ήττας αλλά και την επόμενη μέρα στο κόμμα της αριστεράς. «Δε γίνεται με ετερόκλητες δυνάμεις να κυβερνήσεις τη χώρα. Αυτά είναι επιπολαιότητες», σημειώνει μεταξύ άλλων.

Εκλογές 2023: Οι αιτίες της μεγάλης ήττας του ΣΥΡΙΖΑ

Οι 10 σημαντικότεροι λόγοι που κόστισαν στο ΣΥΡΙΖΑ, με αποτέλεσμα να φέρουν τη μεγάλη ήττα στις εκλογές της 21ης Μαΐου.

Δημοσκοπήσεις. Η αξιωματική αντιπολίτευση δεν κατάφερε να διαβάσει τις δημοσκοπήσεις, καθώς δεν υπήρξε μέτρηση που να μην αμφισβητήθηκε. Η επίσημη θέση ήταν πως όλες γίνονταν με σκοπό να κατευθύνουν τον κόσμο.

Στόχος. Δεν ήταν ξεκάθαρο τι θα επιδιώξει ο ΣΥΡΙΖΑ την επόμενη μέρα των εκλογών. Η προοδευτική διακυβέρνηση συνεργασιών έδωσε τη σκυτάλη στην κυβέρνηση ηττημένων, μετά σε μια κυβέρνηση ανοχής – ακόμη και ειδικού σκοπού.

Συμπληρωματικά νομίσματα. Κείμενο του Ευκλείδη Τσακαλώτου, ηγετικής μορφής των «53», για δημιουργία τοπικών συμπληρωματικών νομισμάτων, ακόμη και αν δε συμπεριλήφθηκε στο πρόγραμμα του κόμματος, δημιούργησε ερωτήματα.

Ο Στέφανος Τζουμάκας, επικεφαλής της επιτροπής πολιτικής ανάλυσης και στρατηγικής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, εξήγησε στο podcast του Newsbeast τις αιτίες της ήττας αλλά και την επόμενη μέρα στο κόμμα της αριστεράς

«Στο ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν προσωπικές στρατηγικές που έχουν δημόσιο χαρακτήρα. Τα κόμματα που έχουν πολιτική ενότητα, έχουν εσωτερικές συζητήσεις και όχι δημόσιες, σε θέματα που αφορούν τη χώρα ή το νόμισμα – που αφορά και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σε τόσο μεγάλα θέματα δεν μπορεί να έχει ο καθένας προσωπικές στρατηγικές», είπε στο Newsbeast ο κύριος Τζουμάκας.

Φορολόγηση στα μερίσματα. Η τοποθέτηση του Γιάννη Δραγασάκη, περί μη αποδεκτού συντελεστή φορολόγησης, αναφερόταν στο 5% των μερισμάτων, θεωρήθηκε από την αγορά ως προαναγγελία για αλλαγές και αύξηση στη φορολογία.

Μεσαία τάξη. Η Θεανώ Φωτίου επιχείρησε να οριοθετήσει με οικονομικά κριτήρια τη μεσαία τάξη, βάζοντας τον πήχη στα 5.000 ευρώ εισόδημα ανά άτομο. Η φορολογία, εμμέσως, και πάλι στο προσκήνιο.

Δήλωση Κατρούγκαλου. Η κίνηση που ενδεχομένως να δημιούργησε τη μεγαλύτερη ζημιά στο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, ήταν οι δηλώσεις του Γιώργου Κατρούγκαλου για τη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολουμένων.

Χρυσή Αυγή. Η ανοιχτή πρόσκληση στους ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής προβλημάτισε. Δεν άρεσε και δημιούργησε σύγχυση σε μερίδα του εκλογικού σώματος του ΣΥΡΙΖΑ.

Αντιπολιτευτικός λόγος. Έγινε ποτέ στο κόμμα της αριστεράς ουσιαστική αποτίμηση για τους λόγους που οδηγήθηκαν στην ήττα του 2019; Κατανοήθηκαν οι αιτίες ώστε να ακολουθηθεί ένας διαφορετικός και με επιχειρήματα αντιπολιτευτικός λόγος;

Πρόσωπα. Η ανανέωση στον ΣΥΡΙΖΑ, όποια κι αν ήταν, δε φάνηκε προς τα έξω. Η ίδια ομάδα που έχασε τις εκλογές του 2019 πήγε να κερδίσει τις εκλογές του 2023.

Ανδρέας Παπανδρέου. Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγορήθηκε πως αντέγραψε τα προεκλογικά σλόγκαν του Ανδρέα Παπανδρέου περί «αλλαγής» και «συμβολαίου» με το λαό. Γιατί ο ψηφοφόρος που θέλει να ψηφίσει κάτι που θυμίζει ΠΑΣΟΚ, να μην οδηγηθεί στο αυθεντικό ΠΑΣΟΚ;

Ποια είναι η στρατηγική της επόμενης μέρας; «Πρέπει να αλλάξει και πολιτική και πρόσωπα. Αυτά μπορεί να γίνουν σε μία μέρα. Διορθωτική πορεία, αλλαγή κατεύθυνσης και αλλαγή ομάδας», σημειώνει ο Στέφανος Τζουμάκας.

Το μεγάλο στοίχημα, βέβαια, είναι αν θα προλάβει ο ΣΥΡΙΖΑ ν’ αλλάξει μέσα σε τέσσερις εβδομάδες και να πείσει το εκλογικό σώμα. Είναι κάτι που δεν κατάφερε να πετύχει μέσα σε τέσσερα χρόνια.

Ακούστε το podcast του Newsbeast

By Συντάκτης

ΣΧΕΤΙΚΑ