Πήλινα αναθήματα – τάματα από το Ασκληπιείο Αρχαίας Κορίνθου

Απο: Γεράσιμος Πουλής-gerasimos poulis | facebook

Περίπου 900 πήλινα ομοιώματα ανθρώπινων μελών και οργάνων βρέθηκαν και χρονολογήθηκαν στο σύνολό τους μεταξύ του τέλους του 5ου και του β΄ μισού του 4ου αιώνα π.Χ.. Πρόκειται για ένα μοναδικό σύνολο αναθημάτων, αφιερωμένων από τους ίδιους τους ασθενείς, που είτε είχαν θεραπευτεί από τον θεό ή προσέβλεπαν στην θεραπεία τους. Ανάμεσά τους περιλαμβάνονται ακέραιες κεφαλές ανδρών και γυναικών, ομοιώματα χεριών, ποδιών, ανδρικών γεννητικών οργάνων και γυναικείων μαστών σε φυσικό μέγεθος, ανδρικοί θώρακες, καθώς και ομοιώματα ματιών, αυτιών, γλωσσών, ακόμη και μαλλιών. Κατά τα φαινόμενα, οι ντόπιοι κεραμείς προσέφεραν εξ αρχής στους επισκέπτες του Ασκληπιείου μία μεγάλη ποικιλία ομοιωμάτων, καλύπτοντας σχεδόν εξολοκλήρου τις ανάγκες των ειδικών παθήσεών τους.

Όποια κι αν είναι η θρησκεία τους, οι άνθρωποι στρέφονται µ’ένα κοµµατάκι µετάλλου ή κοσμήματα στα χέρια για να ζητήσουν αυτό που επιθυµούν από το Θείον.

Στην Ελλάδα, τα τάµατα πέρασαν από το ∆ωδεκάθεο στον χριστιανισµό µε παραλλαγές µόνον στο υλικό κατασκευής τους. «Τα αρχαία µαρµάρινα ή πήλινα αναθήµατα που απεικονίζουν µέλη του ανθρώπινου σώµατος έγιναν στη σύγχρονη εποχή κέρινα οµοιώµατα ή απεικονίσεις τους σε µέταλλο», εξηγεί η επιμελήτρια της έκθεσης Λουίζα Καραπιδάκη, µόνιµη συνεργάτιδα του Κέντρου Λαογραφίας. Συνεχίζοντας, μας αναφέρει: «…σε κάθε περίπτωση τα τάματα συνιστούν ένα είδος συνοµιλίας µε το υπερφυσικό, µια έκφραση υπακοής και µετάνοιας».

Πηγή πληροφοριών: Αρχαιολογικό Μουσείο Αρχαίας Κορίνθου, Λουίζα Καραπιδάκη

By Συντάκτης

ΣΧΕΤΙΚΑ