Οι Ηπειρώτισσες διαφυλάττουν την πολιτιστική κληρονομιά μας

Ήπειρος. Ένας τόπος με σπάνια φυσική ομορφιά, μακρά ιστορία και πλούσια ιστορική πολιτισμική παράδοση.  Η προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς, που αποτελεί πολύτιμο οικονομικό και κοινωνικό κεφάλαιο για κάθε τοπική κοινωνία, αποτελεί ζητούμενο και σε αυτή την προσπάθεια οι γυναίκες, όπως πάντα, διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο. Αυτός είναι και ο στόχος του Συνδέσμου Γυναικών Ηπείρου,  που εδώ και 36 χρόνια – από το 1987 οπότε και ιδρύθηκε – συνεχίζει αδιαλείπτως το έργο του, επιδιώκοντας να καταστεί θεματοφύλακας της πολιτιστικής παράδοσης της περιοχής και ένας κοινωνικός σύνδεσμος για τις γυναίκες με καταγωγή από την Ήπειρο.

Στο πλαίσιο των δράσεων που υλοποιεί ο Σύνδεσμος Γυναικών Ηπείρου, διοργανώνεται μία σημαντική εκδήλωση, που είναι αφιερωμένη στον σπουδαίο Ηπειρώτη καλλιτέχνη, αρχιτέκτονα εσωτερικών χώρων Λέανδρο Σπαρτιώτη. Εκτός από την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας, η εκδήλωση θα περιλαμβάνει οπτικοακουστικό μορφωτικό και πολιτιστικό πρόγραμμα με θέματα από την Ήπειρο.  Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2023, και ώρα 19:30, στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, στο Αεριοφυλάκιο 1, Αμφιθέατρο «Μιλτιάδης Έβερτ».

Στο «τιμόνι» του Συνδέσμου Γυναικών Ηπείρου βρίσκεται η Ιωάννα Κασίμη, μια δραστήρια Ηπειρώτισσα, με δυναμική παρουσία τόσο στα πολιτικά όσο και στα κοινωνικά δρώμενα, που βάζει τον πήχη για το σωματείο ακόμη πιο ψηλά, πάντα με «πυξίδα» τον πολιτιστικό θησαυρό του τόπου της.

«Η πολιτιστική κληρονομιά είναι ένα κοινό αγαθό που κληροδοτείται από τις προηγούμενες γενιές στις επόμενες. Είναι ένας άυλος πόρος για το μέλλον ο οποίος θα πρέπει να διαφυλάσσεται, να βελτιώνεται και να προωθείται. Έχει την δυνατότητα να συμβάλλει θετικά στην ζωή των ανθρώπων, να βελτιώνει την ψυχολογική και την κοινωνική ευημερία και να ενισχύει την κοινωνική ένταξη. Κάθε ενασχόληση με θέματα πολιτιστικής κληρονομιάς προάγει το αίσθημα του ανήκειν σε μια κοινότητα. Ο φορέας των στοιχείων της πολιτιστικής κληρονομιάς είναι ο άνθρωπος.

Η πολιτιστική κληρονομιά της Ηπείρου πρέπει να διαφυλαχθεί, να βελτιωθεί και να προωθηθεί. Η πολιτιστική κληρονομιά της Ηπείρου θέτει στο επίκεντρο τον άνθρωπο, τονώνει την πρόσβαση και την συμμετοχή, προωθεί την ανάπτυξη του κοινού, δίνει έμφαση στις τοπικές κοινότητες και μπορεί να ενισχύσει την ένταξη και την ενσωμάτωση. Είναι μια ιστορική και εμπειρική παρακαταθήκη και  δεν υφίσταται χωρίς την γυναίκα» λέει στο enikos.gr η Ιωάννα Κασίμη, πρόεδρος του Συνδέσμου Γυναικών Ηπείρου, μέλος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος ως αντιπρόσωπος και Ειδική Σύμβουλος Περιφερειακής Ενότητας Κορινθίας.

Οι γυναίκες της Ηπείρου, όπως τονίζει, συνθέτουν ένα ιδιαίτερο κομμάτι για την πολιτισμική μας ταυτότητα. «Η γυναίκα της Ηπείρου, είναι κομμάτι των εθίμων, των προφορικών παραδόσεων, των χορών, της μουσικής, των τραγουδιών και των κοινωνικών πρακτικών. Η ταυτότητα της γυναίκας Ηπειρώτισσας και η πολιτισμική ταυτότητα της Ηπείρου, πρέπει να καταγραφούν, να ερευνηθούν, να μελετηθούν και να μεταβιβασθούν στις επόμενες γενιές».

Πόσο εύκολη είναι όμως η διατήρηση και προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς; Απειλείται στις μέρες μας και κινδυνεύει να περιπέσει σε κατάσταση λήθης;

«Είναι γεγονός ότι λόγω της ανάπτυξης των τεχνολογιών επικοινωνίας, ο πλανήτης μας έχει καταστεί ένα παγκόσμιο χωριό και ο κάθε πολίτης καθημερινά γίνεται δέκτης πολλών και ετερόκλητων επιρροών. Κατά τη γνώμη μου ο ενστερνισμός της παράδοσης προσδίδει ταυτότητα στο άτομο και δεν το ομογενοποιεί. Η τεχνολογία βοηθά στη διάδοση και την υπενθύμιση τού πολιτιστικού υπόβαθρου σε ανθρώπους που διατηρούν χαλαρούς δεσμούς με τον τόπο καταγωγής τους ή των γονέων τους», απαντά η πρόεδρος του Συνδέσμου Γυναικών Ηπείρου.

Σύμφωνα με την ίδια, στόχος είναι η διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, «στοίχημα» όμως είναι η μεταλαμπάδευσή της στην επόμενη γενιά.

«Η διατήρηση και η ανάπτυξη του πολιτισμού μας επιτυγχάνεται με τη συνέχεια της παράδοσης, που αποτελεί το θεμέλιό του. Ας μην παραβλέπουμε το γεγονός ότι η πολιτισµική ταυτότητα του ατόµου που αποκτάται κατά τη διάρκεια της διαδικασίας της κοινωνικοποίησης, αποτελεί μέρος της κοινωνικής ή/και συλλογικής του ταυτότητας και επιδρά σημαντικά στη διαµόρφωσή του ως άτομο και τη διάπλαση του χαρακτήρα του. Γι’ αυτό είναι επιβεβλημένο η αλυσίδα της μετάδοσης της παράδοσης να μην σπάει και κάθε νέα γενιά ν’ αποτελεί έναν κρίκο που προστίθεται σε αυτήν. Προς τον σκοπό αυτό φροντίζουμε να προσελκύουμε τους νέους μας προς την παράδοση», επισημαίνει η Ιωάννα Κασίμη.

 Λίγα λόγια για τον Σύνδεσμο Γυναικών Ηπείρου

Ο Σύνδεσμος Γυναικών Ηπείρου ιδρύθηκε το 1987. Είναι μη κερδοσκοπικό-επαγγελματικό σωματείο γυναικών με καταγωγή από την Ήπειρο. Η έδρα του Συνδέσμου βρίσκεται στην Αθήνα.

Οι δράσεις του Συνδέσμου οργανώνονται, υλοποιούνται και παρακολουθούνται μέσα από την εθελοντική και ενεργή συμμετοχή μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, το οποίο ανανεώνεται κάθε τρία χρόνια. Συμβάλλουν στην ανάπτυξη δεσμών φιλίας και συνεργασίας μεταξύ γυναικών με κοινή καταγωγή από την Ήπειρο και αναδεικνύουν τη θέση των γυναικών στην κοινωνία.

«Για την επίτευξη των στόχων του, ο Σύνδεσμος, στα χρόνια λειτουργίας του, έχει δραστηριοποιηθεί σε έργα που προωθούν την ενεργή συμμετοχή των Ηπειρωτισσών στα κοινά και στην κοινωνική και πολιτική ζωή. Σε προσπάθειες, που τελικό αποτέλεσμα έχουν την καταξίωση και την ιστορική συμβολή της Ηπειρώτισσας στην εθνική ζωή. Σε δραστηριότητες, που αναδεικνύουν την ηπειρώτικη πολιτιστική παράδοση ως ένα πολύτιμο στοιχείο για την εθνική μας ταυτότητα και την πολιτιστική μας προοπτική», αναφέρει η πρόεδρος του ΣΓΗ Ιωάννα Κασίμη, εξηγώντας τις επιδιώξεις του Συνδέσμου και πώς αυτές επιτυγχάνονται.

«Όλα τα μέλη του ΣΓΗ που συγκροτούν το Διοικητικό Συμβούλιό του εργάζονται κοπιωδώς για την επίτευξη των σκοπών του Συνδέσμου, διακρίνονται από τις αρχές της συλλογικότητας και της ομαδικότητας και υπηρετούν τον Σύνδεσμο και την Ηπειρώτικη Παράδοση ως έννοια δυναμική που ενισχύει την αισιοδοξία και την προοπτική για τον τόπο καταγωγής μας, την Ήπειρο, και τους Ηπειρώτες, η ιστορική διαδρομή των οποίων είναι συνυφασμένη με την πρόοδο και την εξέλιξη. Θα χαρούμε να δούμε εσάς και τους αναγνώστες σας στην εκδήλωσή μας την 21.01.2023 και ν’ απολαύσετε την Ηπειρώτικη Φιλοξενία μας», προσθέτει.

Η εκδήλωση

Στην εκδήλωση του Σαββάτου (19:30 – 21:30), που είναι αφιερωμένη στον καλλιτέχνη και αρχιτέκτονα εσωτερικών χώρων, Λέανδρο Σπαρτιώτη, ομιλίες θα εκφωνήσουν ο Κωνσταντίνος Ακρίβος, Διδάκτωρ Φιλοσοφίας του Ε.Κ.Π.Α και συγγραφέας και ο Μιχαήλ Λουκάς, Ομότιμος καθηγητής Γενετικής, πρώην Πρύτανης. Στην εκδήλωση θα συμμετέχουν ο σπουδαίος δεξιοτέχνης του κλαρίνου Πέτρος Λούκας Χαλκιάς, το μουσικό συγκρότημα του Πέτρου Χ. Χαλκιά και το μουσικό σχήμα των Αδελφών Κόντη (Γιώργος και Κωνσταντίνος). Η βραδιά θα εμπλουτιστεί με παραδοσιακούς χορούς από τα χορευτικά συγκροτήματα του Πανηπειρωτικού Συνδέσμου Ελευσίνας και της Ένωσης Ηπειρωτών Ιλίου.

Πριν από την κοπή της πρωτοχρονιάτικής πίτας, χαιρετισμό θα απευθύνει το τιμώμενο πρόσωπο, Λέανδρος Σπαρτιώτης, ενώ θα προβληθεί και ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον ντοκιμαντέρ.

Η είσοδος στην εκδήλωση είναι ελεύθερη.

Δείτε το πρόγραμμα της εκδήλωσης

Πηγή: enikos.gr

By Συντάκτης

ΣΧΕΤΙΚΑ