Μπορεί μια κρεατόσουπα να νικήσει τη φλεγμονή;

Ο ζωμός του κρέατος με το κόκαλο, αλλά και το τσάι ή η βρώμη φαίνεται ότι έχουν τη δύναμη να εξουδετερώσουν τις επιπτώσεις της φλεγμονής στον οργανισμό. Τι αποκαλύπτουν οι διαιτολόγοι για τους ζωμούς και τα ροφήματα με αντιφλεγμονώδη δράση

Η φλεγμονή αποτελεί μια φυσική διεργασία του σώματος με σκοπό τη διατήρηση της υγείας. Τα προβλήματα προκύπτουν όταν τα επίπεδα της φλεγμονής στον οργανισμό είναι χρόνια. Στην περίπτωση της χρόνιας φλεγμονής λοιπόν τα προβλήματα υγείας που προκύπτουν είναι αρκετά, από τη μυική αδυναμία και τους πόνους στην πλάτη μέχρι την αντίσταση στην ινσουλίνη και – σύμφωνα με ορισμένες θεωρίες – τα αυτοάνοσα νοσήματα.

Τι θα μπορούσε να προσφέρει ο ζωμός κρέατος στην περίπτωση αυτή για την προστασία της υγείας μας; Τα θρεπτικά συστατικά, οι βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία που διοχετεύονται στο ζωμό από τα κόκαλα καθώς η σούπα μαγειρεύεται κάνουν τη διαφορά, εξηγούν οι διαιτολόγοι.

Μέσα από αυτή τη διαδικασία θα προσλάβουμε πολύτιμο κολλαγόνο και ηλεκτρολύτες που συμβάλλουν στην ενυδάτωση του οργανισμού. Επίσης τα αμινοξέα όπως η γλυκίνη και η αργινίνη που παρέχει ο ζωμός κρέατος λειτουργούν ως πολύτιμα αντιφλεγμονώδη για τον οργανισμό σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Oxidative Medicine and Cellular Longevity‌.

Για μέγιστο αντιοξειδωτικό και αντιφλεγμονώδες αποτελέσμα προσθέστε στη σούπα τζίντζερ, κουρκουμά, θυμάρι, ακόμη και καυτερή πάπρικα.

Μια καλή εναλλακτική της κρεατόσουπας αποτελεί η βρώμη επισημαίνουν οι διαιτολόγοι. Η αντιφελγμονώδης δράση της οφείλεται στην περιεκτικότητά της σε μια διαλυτή φυτική ίνα τη β γλυκάνη. Σύμφωνα με ανασκόπηση στο Food η β γλυκάνη συσχετίζεται με μείωση της φλεγμονής, αλλά και του καρδιαγγειακού κινδύνου, καθώς και του κινδύνου διαβήτη τύπου 2 και δερματικών παθήσεων.

Στη λίστα των ροφημάτων με αντιφλεγμονώδη δράση μπορούμε να προσθέσουμε το πράσινο τσάι, που οφείλει τη θρεπτική του αξία στην περιεκτικότητά του σε πολυφαινόλες. Επίσης παρέχει επιπλεόν βοήθεια στην υγεία χάρη στη δράση του στο εντερικό μικροβίωμα.

Για διαφορετικούς λόγους το καθένα στη λίστα των αντιφλεγμονωδών ροφημάτων προστίθεται και η πιπερόριζα ή τζίντζερ  χάρη στη τζιντζερόλη που περιέχουν και ο χυμός αποξηραμέων δαμάσκηνου χάρη στη μεγάλη περιεκτικότητά του σε πολυφαινόλες,

Ας μη βασιζόμαστε ωστόσο αποκλειστικά σε ζωμούς ή ροφήματα για να καταπολεμήσουμε τη φλεγμονή. Αυτή είναι μια διεργασία που επιτυγχάνεται με τον συνολικό τρόπο ζωής και διατροφής. Ο επαρκής ύπνος, η άσκηση και η ισορροπημένη διατροφή αποτελούν βασικές παράμετρους για να διατηρήσουμε το σώμα υγιές χωρίς να δίνουμε το προβάδισμα στην ανάπτυξη φλεγμονής.

By Συντάκτρια

ΣΧΕΤΙΚΑ