Τα «όπλα» Μητσοτάκη – Τσίπρα στη σημερινή μονομαχία 

Η τελευταία -κατά τα φαινόμενα- μονομαχία των Κυριάκου Μητσοτάκη και Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή, πριν αυτή κλείσει για τις εκλογές, αναμένεται να είναι από τις πλέον σκληρές της παρούσας κοινοβουλευτικής θητείας που ολοκληρώνεται.

Στο πλαίσιο της συζήτησης για την πρόταση δυσπιστίας κατά της Κυβέρνησης που κατέθεσε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μετά και τις τελευταίες αποκαλύψεις για τις τηλεφωνικές υποκλοπές, οι δύο πολιτικοί αρχηγοί, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, θα έχουν σήμερα μια σφοδρή μετωπική σύγκρουση, ανεβάζοντας στα ύψη τον πολιτικό υδράργυρο στην τελική πλέον ευθεία προς τις κάλπες.

Απόντος και του άμεσα εμπλεκόμενου – παρακολουθούμενου, Νίκου Ανδρουλάκη, ο νυν και ο πρώην πρωθυπουργός, έχοντας ήδη προϊδεάσει για τη στρατηγική τους, θα δώσουν τον νυν υπέρ πάντων αγώνα για να κερδίσουν τους αναποφάσιστους ψηφοφόρους –διψήφιο το ποσοστό τους στις περισσότερες δημοσκοπήσεις- και δη του κρίσιμου εκλογικά χώρου του κέντρου.   

Το λόγο η Δικαιοσύνη

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στο θέμα των υποκλοπών δεν θα αναλώσει πολύ χρόνο, δεδομένου ότι «έχουν απαντηθεί άπειρες φορές, ενώ έχουν γίνει και θεσμικές και πολιτικές κινήσεις, την ώρα που πλέον το λόγο έχει η Δικαιοσύνη».

Αντίθετα, θα επεκταθεί σε όλους τους τομείς που απασχολούν τους πολίτες, όπως η οικονομία, η εξωτερική πολιτική, αλλά και το κράτος δικαίου, ενώ θα προχωρήσει και στη σύγκριση των θητειών της σημερινής και της προηγούμενης κυβέρνησης.  

Ειδικά για τις παρακολουθήσεις, στο Μέγαρο Μαξίμου επιμένουν ότι το πολυσυζητημένο υλικό που είδε το φως τις τελευταίες μέρες δεν έχει περιέλθει σε γνώση του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης και καλούν τον Αλέξη Τσίπρα να απαντήσει σε μια σειρά ερωτημάτων:

  • Μπορεί να επιβεβαιώσει ότι δεν υπήρξαν επί των ημερών του άρσεις απορρήτου κρατικών λειτουργών και πολιτικών προσώπων;  Διότι, ήδη, όπως σημειώνουν στο επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη, «η πρώτη αρνητική τοποθέτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ το Σεπτέμβριο του 2022 έχει διαψευστεί, αφού προέκυψε το ζήτημα των παρακολουθήσεων των κυρίων Σαγιά και Πιτσιόρλα, αλλά και γιατί λίγο πριν τις εκλογές του 2019, άλλαξαν τον Ποινικό Κώδικα και φρόντισαν να παραγραφούν αδικήματα σχετικά με κακόβουλα λογισμικά».
  • Ποια είναι ακριβώς η θέση του για τα όσα αναδείχθηκαν σχετικά με την παρακολούθηση του τηλεφωνικού κέντρου του Κ.Κ.Ε. επί ημερών της διακυβέρνησής του;
  • Πώς ανέφερε τα ονόματα των έξι πολιτών; Στην Κυβέρνηση ερωτούν αν είχε άδεια εκ μέρους των προσώπων για να διαρρεύσει τα προσωπικά τους δεδομένα και αν στην επιστολή του κ. Ράμμου αναφέρονταν τα ονόματα αυτά.
  • Πως ήξερε τα ονόματα των Κ. Χατζηδάκη και Κ. Φλώρου από τις 8 Δεκεμβρίου, όταν αναφέρθηκε σχετικά από το βήμα της Βουλής;
  • Με τη φράση «υπάρχουν δικασταί εν Αθήναις» που είπε μετά τη συνάντησή του με τον επικεφαλής της ΑΔΑΕ, λένε στο Μέγαρο Μαξίμου, «ο κ. Τσίπρας υπαινίσσεται ότι υπάρχουν δικαστές διαφόρων ταχυτήτων, ότι υπάρχουν δικαστές που είναι άξιοι και δικαστές που είναι ανάξιοι, ανάλογα με το πώς βλέπει ο ίδιος τις αποφάσεις τους;».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα δώσει μεγάλη έμφαση και στις καταγγελίες που έχουν γίνει τις τελευταίες μέρες στο Ειδικό Δικαστήριο για σακούλες με «μαύρο» χρήμα προς την Κουμουνδούρου και τα SMS  για το μοίρασμα ποσοστών μεταξύ καναλαρχών για την δημιουργία του ΣΥΡΙΖΑ Channel.

Θα επανέλθει δε και στα fake news και την πλεκτάνη εναντίον της χώρας μας στον Έβρο με την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού, στηλιτεύοντας τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα.  

Α. Τσίπρας: Ρώτησα για τους “έξι” διότι…

Ο Αλέξης Τσίπρας, κατ’ αρχάς, θα απαντήσει στο “γαλάζιο” ερώτημα γιατί ζήτησε από την ΑΔΑΕ να ελέγξει εάν παρακολουθήθηκαν τα έξι συγκεκριμένα πρόσωπα: ο Κωστής Χατζηδάκης (σ.σ. όταν ήταν υπουργός Ενέργειας), ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος, ο πρώην σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του πρωθυπουργού, Αλέξης Διακόπουλος, ο πρώην και ο νυν επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών, Αριστείδης Αλεξόπουλος και Θεόδωρος Λάγιος και ο Αρχηγός ΓΕΣ Χαράλαμπος Λαλούσης. 

Για  την ακρίβεια, θα επαναλάβει αυτό που είπε και την Τετάρτη στη Βουλή, πριν καταθέσει την πρόταση δυσπιστίας στην κυβέρνηση. Ότι δηλαδή, τα ονόματα αυτά υπήρχαν στα αποκαλυπτικά δημοσιεύματα για τις παρακολουθήσεις (κυρίως στο Documento) και, συνεπώς, θέλησε να μάθει εάν ισχύουν. Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin

Στο ερώτημα γιατί μόνο αυτά τα έξι αφού οι αποκαλύψεις περιελάμβαναν δεκάδες ονόματα υπουργών, βουλευτών, ευρωβουλευτών, κρατικών αξιωματούχων, επιχειρηματιών και δημοσιογράφων, ο κ. Τσίπρας αναμένεται να παραπέμψει στην ιδιαίτερη σοβαρότητα αυτών που ζήτησε να ελεγχθούν. 

Δηλαδή: ο κ.Χατζηδάκης ήταν υπουργός Ενέργειας εν μέσω πολύ σημαντικών ενεργειακών αποφάσεων και συμφωνιών. Ο κ.Διακόπουλος ήταν σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του πρωθυπουργού σε μία στιγμή που η Τουρκία κλιμάκωνε προκλήσεις στο Αιγαίο, ενώ δημοσιεύματα της εποχής τον έφεραν όχι απολύτως σύμφωνο με την ελληνική στάση. 

Για τους τέσσερις των Ενόπλων Δυνάμεων, τη βαρύτητα τη δίνει η συγκυρία, καθώς ο πρωθυπουργός προετοίμαζε τα εξοπλιστικά προγράμματα-μαμούθ που ανακοίνωνε τμηματικά. 

Πέραν αυτής της παραμέτρου, ο κ. Τσίπρας έχει εντάξει στη φαρέτρα του και τη χθεσινή δήλωση του Ευάγγελου Βενιζέλου, ότι οι παρακολουθήσεις της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων ήταν παράνομες και ο κ. Μητσοτάκης “οφείλει να ενημερώσει αξιόπιστα τουλάχιστον τους αρχηγούς των κομμάτων”. 

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναμένεται να αναδείξει, εκ νέου, τη σημασία της κίνησης του να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας στην κυβέρνηση. “Προφανώς, όχι για να τη ρίξει”, όπως σημειώνουν συνεργάτες του, αλλά για να πάρουν την ευθύνη της ψήφου τους όσοι, εντός ΝΔ, διαφώνησαν δημοσίως με τους κυβερνητικούς χειρισμούς στο σκάνδαλο των υποκλοπών. Δεν είναι βέβαιο εάν θα αναφερθεί ονομαστικά στους πλέον προβεβλημένους, όπως στον Κώστα Καραμανλή ή στον Κώστα Τζαβάρα. 

Δεδομένης της άτυπης (και σε λίγο, τυπικής) προεκλογικής περιόδου, “οι 156 κυβερνητικοί βουλευτές θα πρέπει να απολογούνται σε κάθε δημόσια εμφάνιση τους”, παρατηρούν.  Βεβαίως, αναμένεται να καυτηριάσει το γεγονός ότι σχεδόν όλοι οι “γαλάζιοι” βουλευτές “διάβαζαν το σημείωμα που τους είχε δώσει το Μαξίμου”, με τα ίδια λόγια και σημεία, χωρίς καμία αναφορά στις υποκλοπές.  Θεωρείται πολύ πιθανό, πάντως, ότι ο κ.Τσίπρας να εμφανιστεί “με κρυμμένους άσους στο μανίκι” όπως συνηθίζει να κάνει τελευταία. 

By Συντάκτης

ΣΧΕΤΙΚΑ