Νέα χερσαία εισβολή του Ισραήλ στη Γάζα – Τι θέλει να πετύχει ο Νετανιάχου

Πηγή: newsbeast.gr

«Η επίτευξη των στρατιωτικών στόχων του Ισραήλ θα είναι περίπλοκη», υπογραμμίζει αναλυτής

Νέα εισβολή στο έδαφος της Λωρίδας της Γάζας πραγματοποίησε ο ισραηλινός στρατός, ο οποίος έδωσε μάλιστα στο φως της δημοσιότητας βίντεο από τις επιχειρήσεις. Στόχος της επιδρομής ήταν αποθήκες οπλισμού της Χαμάς, θέσεις εκτόξευσης ρουκετών και αντιαρματικών πυραύλων στη γειτονιά Shuja’iyya στην ανατολική Γάζα

Ο Ντανιέλ Χαγκάρι, εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, σε αναρτήσεις του στο X, ανέφερε πως στην επιχείρηση συμμετείχαν δυνάμεις πεζικού και τεθωρακισμένα με τη συνδρομή ελικοπτέρων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

«Οι δυνάμεις εγκατέλειψαν την περιοχή στο τέλος της αποστολής και δεν υπάρχουν θύματα στις τάξεις μας» τόνισε ο εκπρόσωπος των IDF. Εκτός από την επιδρομή αυτή, οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ ανακοίνωσαν πως βομβάρδισαν και θέσεις της Χαμάς «σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας».

Στην ανακοίνωση προστίθεται πως καταστράφηκαν πλατφόρμες εκτόξευσης ρουκετών, κέντρα διοίκησης της Χαμάς, ενώ εξουδετερώθηκαν και μαχητές του ισλαμιστικού παλαιστινιακού κινήματος.

Όπως ανέφερε στο Sky News ο στρατιωτικός αναλυτής Σον Μπελ οι εν λόγω επιχειρήσεις περιορισμένης κλίμακας χρησιμοποιούνται για να δοκιμάσει το Ισραήλ τις δυνάμεις του, αλλά και να εντοπίσει θέσεις της Χαμάς και να αξιολογήσει τις αντιδράσεις της οργάνωσης.

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου θέλει επίσης «να φαίνεται ότι κάνει κάτι» και δεν θέλει η Χαμάς να καθοδηγεί την ατζέντα ή το χρονοδιάγραμμα των ισραηλινών επιχειρήσεων, υπογράμμισε ακόμη ο στρατιωτικός αναλυτής.

Αλλά η επίτευξη των στρατιωτικών στόχων του Ισραήλ θα είναι περίπλοκη, εξήγησε ο Μπελ. «Ο στόχος προφανώς είναι να καταστραφεί η Χαμάς, είναι πολύ δύσκολο να δούμε πώς μπορείς να το κάνεις αυτό στρατιωτικά. Η Χαμάς είναι περισσότερο μια ιδέα παρά ένας πραγματικός στρατός», τόνισε.

Είπε ακόμα ότι θα ήταν δύσκολο να δει κανείς πώς το Ισραήλ θα μπορούσε να μπει στην ίδια την πόλη της Γάζας, αλλά θα μπορούσε να βάλει ένα «δαχτυλίδι από ατσάλι» γύρω της και στη συνέχεια να χρησιμοποιήσει ειδικές δυνάμεις για να πραγματοποιήσει εισβολές για την ανάκτηση ομήρων.

By Συντάκτης

ΣΧΕΤΙΚΑ