Επιστρέφει με 40άρια ο καύσωνας: Οι δύο πιο δύσκολες ημέρες

Το Bloomberg έκανε λόγο για ένα νέο καύσωνα που πρόκειται να «χτυπήσει» την Ευρώπη μετά τον 15αυγουστο.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι μεγάλο μέρος της ηπειρωτικής Ευρώπης θα είναι υγρό και με ανέμους τον Αύγουστο και θερμοκρασίες κάτω από το κανονικό. Ωστόσο, το δεύτερο μισό του μήνα θα φέρει την επιστροφή της θερμοκρασίας πάνω από το μέσο όρο στην Ισπανία, τη νότια Ιταλία και την Ελλάδα, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους που συμμετείχαν σε έρευνα του ειδησεογραφικού πρακτορείου.

Να σημειωθεί ότι τον Ιούλιο, η Ρώμη και η Καταλονία σημείωσαν θερμοκρασίες ρεκόρ, ενώ η Σαρδηνία έκανε το ρεκόρ σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τον περασμένο μήνα στους 48 βαθμούς Κελσίου. Σύμφωνα με το Bloomberg, αυτό θα μπορούσε ακόμη και να ξεπεραστεί.
Επιφυλακτικοί με το άρθρο του Bloomberg οι Έλληνες μετεωρολόγοι

Πάντως, σε αυτό το άρθρο παρουσιάζονται πολύ επιφυλακτικοί οι Έλληνες μετεωρολόγοι, οι οποίοι αναφέρουν πως είναι νωρίς να γίνει πρόγνωση.

«Οι 4 εβδομάδες του Αυγούστου και οι αποκλίσεις των θερμοκρασιών. Δεν υπάρχει καν ισχυρό σήμα για καύσωνα στα νότια της Ευρώπης. Απλά, η Samantha Burgess δήλωσε στο Bloomberg ότι αυτό δεν μπορεί να αποκλειστεί. Όχι όμως ότι θα γίνει», έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter ο Θοδωρής Κολυδάς.

«Σύμφωνα με το Bloomberg, έρχεται νέος καύσωνας στη Μεσόγειο αλλά και στην Ελλάδα μετά τις 15 Αυγούστου. Πόσο εύστοχη όμως είναι και τι οικονομικές επιπτώσεις όσον αφορά στον τουρισμό θα μπορούσε να έχει μια τέτοια μακροπρόθεσμη και γενικευμένη πρόγνωση για μια τόσο μεγάλη γεωγραφική περιοχή όπως η νότια Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης και της χώρας μας;

Φίλες και φίλοι καλημέρα και καλό μήνα!

Πολλά τα μηνύματα-ερωτήματά σας όσον αφορά στο σημερινό άρθρο του Bloomberg, στο οποίο γίνεται αναφορά για επιστροφή του καύσωνα σε όλη τη Μεσόγειο και στη χώρα μας μετά τις 15 Αυγούστου και το οποίο, όπως είναι φυσικό, αναδημοσιεύεται και από ελληνικές ιστοσελίδες!

Κατά την ταπεινή μου όμως άποψη, φυσικά και δεν χρειάζεται πανικός, καθώς μια τέτοια πρόγνωση έγινε, όπως αναφέρεται και στο άρθρο, από συγκεκριμένους μετεωρολόγους που συμμετείχαν σε έρευνα πάνω στο θέμα και όχι από το σύνολο των μετεωρολόγων!

Το ποσοστό ευστοχίας μιας 15θήμερης και βάλε πρόγνωσης για μια τόσο ευρεία γεωγραφικά περιοχή όπως τη Μεσόγειο αλλά και ολόκληρη την Ευρώπη βρίσκεται πολύ κάτω του 50%, καθώς δεν λαμβάνονται τοπικά χαρακτηριστικά και αλλαγές στη διάταξη των βαρομετρικών συστημάτων που ενδεχομένως να προκύψουν ανά περιοχή τις αμέσως επόμενες ημέρες!

Τέλος, θεωρώ πως τέτοιες μακροπρόθεσμες προγνώσεις για τόσο μεγάλες γεωγραφικά περιοχές και με περιορισμένα ποσοστά ευστοχίας θα πρέπει να εκδίδονται με πάρα πολύ μεγάλη προσοχή σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς θα μπορούσαν να έχουν άμεσες και αρνητικές επιπτώσεις στον τουρισμό και κατ’ επέκταση στις οικονομίες των χωρών για τις οποίες γίνεται αναφορά!», έγραψε στο Facebook ο Σάκης Αρναούτογλου.
Παρασκευή και Σάββατο οι πιο δύσκολες ημέρες

Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του καιρού, ο καύσωνας που έρχεται στην Ελλάδα δεν θα είναι ίδιας έντασης και διάρκειας με αυτόν που «έκαψε» τη χώρα πριν από δύο εβδομάδες. Ωστόσο, η θερμοκρασία θα φτάσει τους 40°C, κάτι λογικό για μήνα Αύγουστο.

Οι πιο δύσκολες ημέρες αναμένονται να είναι η Παρασκευή 4 Αυγούστου και το Σάββατο 5 του μήνα. Ωστόσο, από την Κυριακή θα είναι ήδη αισθητή η αποκλιμάκωση του φαινομένου.

Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών είχε προειδοποιήσει ήδη από τη Δευτέρα (31/7) για την περαιτέρω άνοδο της θερμοκρασίας σε μεγάλο τμήμα της χώρας τις επόμενες ημέρες. Οι μέγιστες τιμές της θα καταγραφούν προς το τέλος της εβδομάδας και θα κυμαίνονται σε υψηλά για την εποχή επίπεδα.

Οι αυτοματοποιημένοι προγνωστικοί χάρτες του Μeteo δείχνουν επιστροφή στα 40άρια -έως και 41 βαθμούς- την Παρασκευή 4 Αυγούστου και το Σάββατο 5 του μήνα.

r

By Συντάκτης

ΣΧΕΤΙΚΑ