Κι αν δεν προκύψει αυτοδυναμία; – Τι θα κάνει το ΠΑΣΟΚ; 

Το επικρατέστερο σενάριο είναι πως, και στις επόμενες εκλογές, η ΝΔ θα πάρει την αυτοδυναμία. Τι θα γίνει όμως στην απίθανη περίπτωση που δεν τα καταφέρει; Τις τελευταίες ώρες, η ερώτηση απευθύνεται εμμέσως κυρίως προς την πλευρά του ΠΑΣΟΚ -και επειδή αποτελεί μια κουβέντα καθαρά θεωρητική, εκλαμβάνεται και ως ερώτηση-παγίδα από την πλευρά της Χαριλάου Τρικούπη.

«Το ερώτημα αυτό έχει άλλον αποδέκτη», λένε τα κεντροαριστερά στελέχη, αφήνοντας ξεκάθαρα να εννοηθεί πως είναι η πλευρά της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη που επέλεξε την στρατηγική της αυτοδυναμίας, χωρίς να αφήνει περιθώρια συγκλίσεων με οποιαδήποτε άλλη δύναμη, του ΠΑΣΟΚ συμπεριλαμβανομένου.

Υπενθύμιζαν, μάλιστα, τις μεγάλες προγραμματικές και πολιτικές αποκλίσεις ανάμεσα σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, οι οποίες παρουσιάστηκαν κατά την προηγούμενη εκλογική καμπάνια, αλλά και την άρνηση που ήδη έχει εκφράσει ο Μητσοτάκης στο ενδεχόμενο μιας συνεργασίας ανάμεσα στις δύο πλευρές: «Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο σύγκλισης. Άλλωστε, ο ίδιος ο Μητσοτάκης έθεσε εκτός συζήτησης τη συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ», σχολίαζαν χαρακτηριστικά. Μόλις την Τετάρτη το βράδυ, ο πρόεδρος της ΝΔ επανήλθε στην κριτική του προς την Χαριλάου Τρικούπη, περιγράφοντας τις θέσεις Ανδρουλάκη ως «απίστευτες γενικότητες» και επιμένοντας πως το σημερινό ΠΑΣΟΚ «θέλει να γυρίσει πίσω, στις παλιές δόξες του ‘80» -επιβεβαιώνοντας την απόσταση ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Στην πραγματικότητα, στο πασοκικό στρατόπεδο θεωρούν το ζήτημα των συνεργασιών λήξαν λόγω τόσο του αποτελέσματος όσο και της προεκλογικής συμπεριφοράς της ΝΔ -οπότε, εξηγούν, η όποια επαναφορά του γίνεται όχι με στόχο να υπάρξει μια ουσιαστική απάντηση, αλλά για να δημιουργήσει μια εικόνα που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Στο ΠΑΣΟΚ αντιμετωπίζουν με μετριοπάθεια την επομένη της εκλογικής αναμέτρησης, γνωρίζοντας πως η δουλειά που τους περιμένει τον ερχόμενο μήνα αναμένεται σκληρή, έτσι ώστε να καταφέρουν να μεγιστοποιήσουν το αποτέλεσμα που πέτυχαν στις 21 Μαΐου.  Παρά την φόρα που έχει πάρει στην εκκίνηση η πασοκική προεκλογική προσπάθεια λόγω του αποτελέσματος της απλής αναλογικής, το ΠΑΣΟΚ θα δεχτεί ξανά διπλή πίεση: αφενός από την ΝΔ, ώστε να μην χάσει ψηφοφόρους που, πιο χαλαροί στην κάλπη, θα επιλέξουν αντιπολίτευση, και αφετέρου από τον ΣΥΡΙΖΑ, που θα επιχειρήσει να συσπειρώσει τους δικούς του και να συντηρήσει ή να ανεβάσει το ποσοστό του.

Στην πασοκική οπτική, το διψήφιο ποσοστό της παράταξης σε συνδυασμό με την πτώση του ΣΥΡΙΖΑ επί της ουσίας επιβεβαίωσε το πρόταγμα της πολιτικής αυτονομίας του χώρου, επιβεβαιώνοντας πως υπάρχει ένα ακροατήριο που θέλει την επάνοδό του, κρίνοντας πως η προγραμματική του ατζέντα αξιολογήθηκε θετικά στις κάλπες. Γι’ αυτό και η όποια συζήτηση για συνεργασίες κλείνει, έστω κι αν πρόκειται για ασκήσεις επί χάρτου -και πάλι, στο πλαίσιο των προγραμματικών θέσεων, με την λογική πως το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ προτείνει ένα άλλο μοντέλο διακυβέρνησης.

By Συντάκτης

ΣΧΕΤΙΚΑ