Μια ηλιακή καταιγίδα θα μπορούσε να βυθίσει τη Γη στο σκοτάδι

Η ηλιακή καταιγίδα είναι αστρονομικό φαινόμενο προερχόμενο από τον Ήλιο. Πρόκειται για κύμα φορτισμένων ηλιακών σωματιδίων, τα οποία όπως βγήκαν από την κορόνα του Ήλιου, εξερράγησαν και επιταχύνθηκαν λόγω μίας ή περισσότερων ηλιακών εκλάμψεων.

Όταν τα ηλιακά ενεργειακά σωματίδια έρθουν κοντά στη Γη, δημιουργούν τις ηλιακές καταιγίδες, ως συνέπεια της αλληλεπίδρασης των μαγνητικών πεδίων εκρηκτικών φαινομένων από τον Ήλιο και των μαγνητικών πεδίων της Γης. Όταν υπάρχουν δυνατότερα ηλιακά φαινόμενα, υπάρχουν και δυνατότερες καταιγίδες.

Μια φονική ηλιακή καταιγίδα θα μπορούσε να θέσει εκτός λειτουργίας το διαδίκτυο και το ηλεκτρικό ρεύμα για ώρες. Μάλιστα, σε περίπτωση που συνέβαινε κάτι τέτοιο, οι άνθρωποι θα είχαν μόνο 30 λεπτά για να προετοιμαστούν, σύμφωνα με μελέτη της NASA.

NASA και τεχνητή νοημοσύνη

Η αμερικανική διαστημική υπηρεσία ανέπτυξε ένα νέο σύστημα, με την βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης, για να προβλέψει πότε καταστροφικά γεγονότα θα πλήξουν τη Γη. Αν και το σύστημα αποτελεί την πιο προηγμένη προειδοποίηση, τα 30 λεπτά μπορεί να μην είναι αρκετός χρόνος για να προετοιμαστεί ο κόσμος για το πλήρες σκοτάδι.

Η NASA ανακοίνωσε τον Μάρτιο την ανάπτυξη του υπολογιστικού της μοντέλου με την ονομασία DAGGER (Deep Learning Geomagnetic Perturbation), αλλά η έρευνα αποκτά τώρα δημοσιότητα.

Μια διεθνής ομάδα ερευνητών στο Frontier Development Lab – στην οποία συμμετέχουν η NASA, η Αμερικανική Γεωλογική Υπηρεσία και το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ – έχει χρησιμοποιήσει τεχνητή νοημοσύνη για να αναζητήσει συνδέσεις μεταξύ του ηλιακού ανέμου και των γεωμαγνητικών διαταραχών ή διαταραχών που προκαλούν καταστροφές στην τεχνολογία μας.

Ήλιος

Οι ερευνητές εφάρμοσαν μια μέθοδο τεχνητής νοημοσύνης που ονομάζεται «deep learning», η οποία εκπαιδεύει τους υπολογιστές να αναγνωρίζουν μοτίβα με βάση προηγούμενα παραδείγματα. Η ομάδα χρησιμοποίησε την τεχνολογία για να εντοπίσει σχέσεις μεταξύ μετρήσεων του ηλιακού ανέμου από ηλιοφυσικές αποστολές.

Αυτές οι αποστολές είναι διαστημικοί ανιχνευτές που τοποθετούνται προσεκτικά σε όλο το διάστημα για να δημιουργήσουν μια τεράστια σειρά αισθητήρων, οι οποίοι συνεργάζονται για να μελετήσουν τον ήλιο.

Σύμφωνα με το dailymail.co.uk, οι ερευνητές δοκίμασαν το DAGGER σε δύο γεωμαγνητικές καταιγίδες τον Αύγουστο του 2011 και τον Μάρτιο του 2015. Το σύστημα μπόρεσε να προβλέψει γρήγορα και με ακρίβεια τις επιπτώσεις της καταιγίδας, παγκοσμίως, σε κάθε περίπτωση.

NASA could only give a 30-minute warning before a killer solar storm hits Earth https://t.co/Q430paXxJD pic.twitter.com/Vz7wRWzdl3— Daily Mail U.K. (@DailyMailUK) May 15, 2023

Τι προβλέπεται πως θα προκαλέσει μια ηλιακή καταιγίδα

Οι ηλιακές καταιγίδες μπορούν να καταστήσουν τα παγκόσμια συστήματα εντοπισμού θέσης λιγότερο ακριβή, γεγονός που αποτελεί κυρίως πρόβλημα για τις γεωτρήσεις ακριβείας και άλλες τεχνολογίες. Θα μπορούσαν επίσης να υπάρξουν διακοπές GPS.

Η καταιγίδα μπορεί, επίσης, να προκαλέσει προβλήματα επικοινωνίας και να προσθέσει ακτινοβολία γύρω από τους βόρειους και νότιους πόλους, γεγονός που πιθανώς θα αναγκάσει τις αεροπορικές εταιρείες να αναδρομολογήσουν τις πτήσεις. Ορισμένες το έχουν ήδη πράξει.

4 συμβουλές σε περίπτωση ηλιακής καταιγίδας

Η Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA) έχει μοιραστεί τρόπους προετοιμασίας για μια ακραία ηλιακή καταιγίδα.

  • Γεμίστε πλαστικά δοχεία με νερό και να τοποθετήστε τα στην κατάψυξη, καθώς στη συνέχεια μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να διατηρήσουν τα τρόφιμα στο ψυγείο κρύα, σε περίπτωση διακοπής ρεύματος.
  • Διατηρείστε το ρεζερβουάρ του αυτοκινήτου τουλάχιστον μισογεμάτο, επειδή τα πρατήρια βενζίνης βασίζονται στην ηλεκτρική ενέργεια για την τροφοδοσία των αντλιών τους.
  • Αν έχετε γκαράζ, εντοπίστε το κουμπί χειροκίνητου ανοίγματος.
  • Δημιουργείστε εφεδρικά αντίγραφα σημαντικών ψηφιακών δεδομένων και πληροφοριών και φυλάξτε χρήματα κάπου στο σπίτι, επειδή οι τράπεζες δεν θα είναι διαθέσιμες λόγω διακοπής ρεύματος.
By Συντάκτης

ΣΧΕΤΙΚΑ