Η προφητεία του γκουρού των εκλογών και οι συμβουλές στον Μητσοτάκη

Μόνο θερμά λόγια λέει τις τελευταίες τρεις μέρες ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τον εξ απορρήτων σύμβουλό του Σταν Γκρίνμπεργκ, ο οποίος είναι το πολιτικό δώρο της Γιάννας Αγγελοπούλου. Μην παρεξηγηθώ για τον όρο δώρο, καθώς εκείνη τον συνέστησε στον πρωθυπουργό και αυτός αποφάσισε να τον εμπιστευτεί. Εξάλλου ήταν και είναι ένας από τους γκουρού της επικοινωνίας παγκοσμίως και ήταν ένας σημαντικός άσσος στο μανίκι του Κυριάκου Μητσοτάκη, όταν ο Αλέξης Τσίπρας πήγε σε εκλογές με … λιανοντούφεκα, όπως μου έλεγε κεντρικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ. Ο Γκρίνμπεργκ λοιπόν ήταν ο μόνος που πριν περίπου δυο εβδομάδες σε κλειστή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου είπε ότι η διαφορά θα είναι διψήφια και τους άφησε όλους, το λιγότερο, άφωνους. Κι όμως έπεσε μέσα. Επίσης, εδώ και μήνες έλεγε ότι η ΝΔ θα κερδίσει με άνεση την αυτοδυναμία στη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση.

Η προφητεία του γκουρού

Ο Γκρίνμπεργκ μάλιστα, έλεγε πολύ πριν από το Πάσχα, ότι η ΝΔ θα φτάσει το 37% στην πρώτη αναμέτρηση με την απλή αναλογική και θα αγγίξει το 40% στη δεύτερη. Οι προβλέψεις του ήταν εντυπωσιακές, ενώ έλεγε ότι οι Έλληνες ψηφοφόροι στην πλειονότητά τους δεν έχουν την παραμικρή νοσταλγία διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και είχε πείσει τον πρωθυπουργό να κάνει τις εκλογές όσο πιο πίσω γίνεται κοντά στα απώτατα χρονικά όρια των συνταγματικών προθεσμιών

Ποιος είναι ο Γκρίνμπεργκ

Σε μόνιμη βάση ήρθε στην Ελλάδα ο Αμερικανός επικοινωνιολόγος στις αρχές του έτους, ενώ πριν έκανε σύντομες επισκέψεις. Βέβαια ο Σταν Γκρίνμπεργκ, που θεωρείται ο αρχιτέκτονας της στρατηγικής που ακολούθησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις εκλογές του 2019, συνομιλούσε τηλεφωνικά τακτικά με τον πρωθυπουργό. Πρόκειται για τον άνθρωπο που έχει «τρέξει» τις προεκλογικές καμπάνιες του Μπιλ Κλίντον, του Αλ Γκορ, του Τζον Κέρι, του Τόνι Μπλερ, του Γκέρχαρντ Σρέντερ, του Νέλσον Μαντέλα κ.ά.

Οι συμβουλές για το δεύτερο γύρο

Ο Σταν Γκρίνμπεργκ επιμένει πως όσο περισσότερο βρίσκεται στο δρόμο, δίπλα στον απλό κόσμο, ο πρωθυπουργός κερδίζει πόντους. Για τις πρώτες εκλογές της απλής αναλογικής είχε συμβουλεύσει για θεματικές εκδηλώσεις του κόμματος όπου θα αναλυόταν το κυβερνητικό πρόγραμμα, καθώς από τις κυλιόμενες δημοσκοπήσεις φαινόταν ότι μετά από κάθε μεγάλη εκδήλωση του κυβερνώντος κόμματος ανέβαιναν τα ποσοστά. Αυτό θα γίνει και στο δεύτερο γύρο των εκλογών και οι μεγάλες ανοικτές συγκεντρώσεις που όπως φάνηκε δεν έπαιξαν ρόλο στην διαμόρφωση εκλογικού κλίματος, θα είναι λιγότερες.

By Συντάκτρια

ΣΧΕΤΙΚΑ