Την ώρα που οι διασώστες δίνουν για ένα ακόμη 24ωρο μία άνιση μάχη με τον χρόνο για να σώσουν όσους περισσότερους εγκλωβισμένους μπορούν, ο θυμός προς το πρόσωπο του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν γιγαντώνεται.
Οι Τούρκοι δείχνουν φανερά δυσαρεστημένοι από τον τρόπο που ο Ερντογάν διαχειρίζεται την ανθρωπιστική κρίση που ξέσπασε στη χώρα του.
Ο σεισμός των 7,8 βαθμών της Δευτέρας και οι εκατοντάδες μετασεισμοί που ακολούθησαν, είναι ιστορικής κλίμακας και θα ήταν δύσκολο να τους διαχειριστεί ακόμη και η καλύτερα προετοιμασμένη κυβέρνηση. Όμως η τουρκική κυβέρνηση έχει δεχθεί ιδιαίτερα έντονη κριτική και βρίσκεται πλέον αντιμέτωπη με τη λαϊκή κατακραυγή.
Η αποκάλυψη για τους φόρους σεισμού: «Πού είναι τα λεφτά;»
Μετά από τον καταστροφικό σεισμό στη βορειοδυτική Τουρκία, ο οποίος στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 18.000 ανθρώπους το 1999, η κυβέρνηση επέβαλε τον φόρο σεισμού, ο οποίος θα αποσκοπούσε στο να δημιουργηθεί ένα ταμείο δισεκατομμυρίων για την άμεση πρόληψη σε περίπτωση νέων καταστροφών και την άμεση ανακούφιση των πολιτών.
«Λαδώνουν τις παλάμες των “κολλητών τους” με φόρους για τους σεισμούς», επιμένει ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου. «Πού είναι αυτά τα λεφτά; Έφυγαν!» φωνάζει.
Έπειτα από υπολογισμούς, τόσο από αναλυτές, όσο και από πολιτικούς αντιπάλους του Ερντογάν, οι φόροι που έχουν συγκεντρωθεί εδώ και πάνω από 20 χρόνια φτάνουν τις 88 δισ. τουρκικές λίρες (περίπου 4,6 δισ. δολάρια). Και ενώ όλο και περισσότεροι πολιτικοί, φορείς, αλλά και Τούρκοι πολίτες απαιτούν να διοχετευτεί το σημαντικό αυτό ποσό το συντομότερο, η κυβέρνηση τηρεί σιγή ιχθύος και δεν έχει αφήσει να διαρρεύσει η παραμικρή πληροφορία για το πού βρίσκονται αυτά τα χρήματα.
Για πολλούς, δεν είναι απλώς η «πλήρης ανικανότητα» όσον αφορά την ετοιμότητα από την πλευρά της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του σεισμού. «Ο συγκεντρωτισμός της κυβέρνησης Ερντογάν καθιστά επίσης σχεδόν αδύνατο για την αυτοδιοίκηση, άλλους οργανισμούς, αλλά και τους ίδιους τους πολίτες να βοηθήσουν πραγματικά, κάνοντας την κατάσταση χειρότερη» υποστηρίζουν αναλυτές.
Ο σεισμός δοκιμάζει τη δυναμική του Ερντογάν ενόψει εκλογών
Η κυβέρνηση, για τους αναλυτές, φαίνεται να είναι κι εκείνη ένα από τα θύματα κάτω από τα ερείπια αυτού του σεισμού.
Περισσότερα από 13 εκατομμύρια ή το 15% των 85 εκατ. κατοίκων της Τουρκίας έχουν επηρεαστεί από την καταστροφή, με τον Ερντογάν και το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) να αντιμετωπίζουν κατηγορίες από επιζώντες του σεισμού ότι η ανταπόκριση της κυβέρνησης ήταν αργή και άνιση. Αυτή η άποψη κυριαρχεί ιδιαίτερα σε περιοχές πολιτικά πιστές στα κόμματα της αντιπολίτευσης. «Πού είναι το κράτος;» φώναξε η εφημερίδα Karar.
«Η κυβέρνηση δεν έχει προετοιμαστεί για σεισμό εδώ και 20 χρόνια», είπε ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ηγέτης του αντιπολιτευόμενου Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, σε ένα βίντεο. «Αν υπάρχει ένας υπεύθυνος για αυτό, αυτός είναι ο Ερντογάν».
Λίγο πριν τις εκλογές, ο Ερντογάν υπόσχεται παροχές στους σεισμόπληκτους για να «απαλύνει τον πόνο τους». «Ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η αποτίμηση των ζημιών, σε αυτήν την μεταβατική περίοδο θα δώσουμε στους πολίτες μας 10.000 λίρες. Με αυτήν την στήριξη θέλουμε να απαλύνουμε κατά τι τα προβλήματά τους», ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος.