Ξεκάθαρος αναφορικά με τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών εμφανίστηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου σε τοπικά ΜΜΕ της Θράκης, αποκαλύπτοντας ότι θα είναι υποψήφιος στον Έβρο.
«Οι εκλογές θα γίνουν την Άνοιξη και ουσιαστικά θα γίνουν σε ένα χρονικό σημείο που θα έχουμε εξαντλήσει την τετραετία. Πολλοί ήταν εκείνοι που πίστευαν ότι η κυβέρνηση θα ενδώσει στον δημοσκοπικό πειρασμό και το διέψευδα κατηγορηματικά.
Πρακτικά το αν θα γίνουν λίγο νωρίτερα ή λίγο αργότερα δεν έχει σημασία. Η κυβέρνηση πάντως εξαντλεί την 4ετία κόντρα στις προβλέψεις και τις εκτιμήσεις πολλών πολιτικών αναλυτών ότι θα τις κάναμε πρόωρα επειδή οι δημοσκοπήσεις ήταν καλές. Θα αναμένετε λίγο ακόμα στο ακουστικό σας για την ακριβή ημερομηνία. Το μυαλό μας δεν είναι στην προεκλογική περίοδο αλλά στην υλοποίηση του κυβερνητικού έργου.
Ουδέποτε επιδίωξα τοξικό κλίμα. Οι πολίτες δεν ενδιαφέρονται για πόλωση ένταση και ρητορική που παραπέμπει σε εποχές μνημονίων. Εμείς θα μιλάμε γι’ αυτά που έχουμε κάνει και που θέλουμε να κάνουμε. Το εξηγώ αυτό γιατί στην αντιπολίτευση αυτό ξέρουν μόνο να κάνουν καλά. Να παίζουν αυτό το παιχνίδι αλλά μου έχει κάνει εντύπωση η πλήρης ένδεια προτάσεων για το μέλλον της χώρας και αυτό θα το κατανοήσουν οι πολίτες.
Εμείς έχουμε 3,5 χρόνια θητείας στην πλάτη μας. Έχουμε αντιμετωπίσει κρίσεις με αποτελεσματικότητα και με αξιοπιστία και μπορώ να κοιτάξω του πολίτες στα μάτια και να πω ότι αυτά που είπα τα υλοποίησα», είπε αρχικά και πρόσθεσε:
«Κάθε εκλογή είναι και μια δοκιμασία και μια αξιολόγηση της κυβέρνησης. Ο λόγος που θα είναι διπλές είναι η απλή αναλογική. Ήξεραν ότι θα χάσουν τις εκλογές. Εξελέγη με την ενισχυμένη, αλλά τότε δεν τον ενοχλούσε. Προφανώς βολευόταν τότε. Δυσαρέσκεια μπορεί πάντα να εκφραστεί. Υπάρχει νευρικότητα και εκνευρισμός από την εισαγόμενη κρίση και ακρίβεια. Αλλά οι πολίτες πιστώνουν στην κυβέρνηση ότι υψώνει αναχώματα. Είχαν γίνει προβλέψεις για έναν καταστροφικό χειμώνα. Δεν είδα καταστροφικό χειμώνα και δεν βλέπω. Η αγορά στις γιορτές κινήθηκε καλά. Μας βοήθησε και ο καιρός αλλά η κυβέρνηση έχει ξοδέψει πολλά δις για να στηρίξει την κοινωνία. Η πρώτη κάλπη είναι η κρίσιμη. Αυτή θα στείλει μηνύματα για το ποιος θα κυβερνήσεις και η δεύτερη θα επικυρώσει το αποτέλεσμα της πρώτης».
Σχετικά με την υποψηφιότητά του ανέφερε τα εξής: «Επιλέγω να είμαι υποψήφιος στον Έβρο για λόγους εθνικούς. Ο Έβρος βρέθηκε και βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των αναπτυξιακών προκλήσεων. Η υποψηφιότητά μου στον Έβρο στέλνει μήνυμα».
Τον λόγο για τον οποίο ο τέως Βασιλιάς Κωνσταντίνος θα ταφεί ως ιδιώτης εξήγησε ο πρωθυπουργός: «Έκανα μια δήλωση μετά τον θάνατο του τέως και τοποθετήθηκα με σαφήνεια για το θέμα αυτό ότι δηλαδή κλείνει ο κύκλος ενός κεφαλαίου που είχε κλείσει με το δημοψήφισμα. Δεν βλέπω ιδιαίτερες εντάσεις, αλλά μια ενδιαφέρουσα αναμόχλευση του ρόλου του ιστορικού ρόλου του Κωνσταντίνου και θα είναι χρήσιμο ιδιαίτερα για τις νέες γενιές. Η κυβέρνηση πήρε μια απόφαση που πιστεύω ότι είναι σωστή. Ο τέως υπήρξε αρχηγός κράτους του βασιλείου της Ελλάδας που δεν υπάρχει μια. Θα κηδευτεί με την μεγαλοπρέπεια και το τελετουργικό που του αντιστοιχεί. Θα ενθάρρυνα όλους η αναμόχλευση της ιστορίας να γίνεται χωρίς εντάσεις και προσπάθεια πολιτικοποίησης ενός ζητήματος που θα κριθεί από την ιστορία».
«Η Ελλάδα δεν δέχεται υποδείξεις από κανέναν για το πως θα φυλάξει τα σύνορά της»
Για τα ελληνοτουρκικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε τα εξής: «Δεν πιστεύω ότι θα έχουμε θερμό επεισόδιο. Ανησυχώ για την εντεινόμενη ρητορική. Λέω στην Τουρκία ότι η εργαλειοποίηση της έντασης δεν είναι στην σωστή κατεύθυνση, Όσο ενισχύουμε τα σύνορα τόσο διατεθειμένοι είμαστε να καθίσουμε στο τραπέζι του διαλόγου για να λύσουμε τη μια και μόνη διαφορά. Και ελπίζω να έχουμε δει το κρεσέντο της ρητορικής έντασης για όλα αυτά που έχουμε ακούσει περί αφίξεως τα βράδια στην Ελλάδα. Πιστεύω θα πέσουν οι τόνοι θα έχουμε εκλογές την ίδια χρονική περίοδο και μπορεί να είναι και καλό. Οι κυβερνήσεις θα προκύψουν ταυτόχρονα, αλλά η Ελλάδα δεν δέχεται υποδείξεις ούτε και χρειάζεται την έγκριση κανενός για την ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων, αλλά και αποτρεπτικών έργων όπως ο φράχτης. Δεν χρειαζόμαστε την έγκριση κανενός. Και επειδή η ΕΕ δεν θα μας χρηματοδοτήσει θα το κάνουμε με δικούς μας πόρους».
«Η αναπαραγωγή Fake news από την αντιπολίτευση αγγίζει τα όρια της εθνικής μειοδοσίας»
Σχετικά με τις μεταναστευτικές ροές ο πρωθυπουργός είπε: «Οι ροές στον Έβρο είναι μειωμένες κατά 80%. Θυμάστε τι συνέβαινε στο παρελθόν. Η πολιτική μας έχει φέρει αποτελέσματα και έχει τσακίσει τα απάνθρωπα δίκτυα. Αυτοί δεν δρουν μόνοι τους. Εχουν συνεργάτες στην Ελλάδα. Κάποιες ΜΚΟ και μέσα που είναι οι φυσικοί συνεργοί εκείνων που διακινούν παράνομα κατατρεγμένους ανθρώπους και η ιστορία της μικρής Μαρίας είναι ενδεικτική. Είμαι εξοργισμένος με αυτή την ιστορία.
Θυμάμαι την πίεση στην χώρα τα πρωτοσέλιδα στο εξωτερικό για μια χώρα που παρατάει μικρά παιδιά να πεθάνουν και τελικά αποδείχτηκε ότι ήταν όλο κατασκεύασμα. Ήταν όλο ένα ψέμα το οποίο αναπαρήχθη και δυστυχώς και από την αξιωματική αντιπολίτευση. Και δεν έχει ζητήσει ακόμα μια συγνώμη και στελέχη της αναπαράγουν αυτή την ρητορική και αγγίζει αυτό τα όρια της εθνικής μειοδοσίας. Δεν μπορώ να δεχτώ να διασύρεται η χώρα από ψεύτικα δημοσιεύματα από fake news και κάποιοι να βρίσκουν συμμάχους εντός της Ελλάδας».
Κεφάλαιο F-16 και F-35
«Δεν γνωρίζω λεπτομέρειες για το ακριβές αίτημα που έχει αποσταλεί στο Κογκρέσο. Την χώρα ενδιαφέρει το δικό της εξοπλιστικό πρόγραμμα. Η Ελλάδα έχει δεσμευτεί για την απόκτηση μιας μοίρας F35 . Το τι θα κάνει το Κογκρέσο με το τουρκικό αίτημα είναι δικό του θέμα. Σας παραπέμπω όμως σε δηλώσεις μελών του που λένε ότι για να πουληθούν εξοπλιστικά στην Τουρκία πρέπει να αλλάξει την συμπεριφορά της. Επιφυλάσσομαι να μάθω περισσότερα. Η άποψη του Κογκρέσου στο τουρκικό αίτημα είναι εκπεφρασμένη δημόσια και δεν νομίζω να αλλάξει».
Αστεία και ανιστόρητη η σύγκριση της Θράκης με την Κύπρο
Για το ζήτημα μειονότητας στη Θράκη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε: «Οποιαδήποτε σύγκρισης τη Θράκης με την Κύπρο είναι αστεία και ανιστόρητη. 100 χρόνια κλείνει φέτος η Συνθήκη της Λωζάνης και έχει αποδείξει την διαχρονικότητα και την σοφία της. Κάνουμε βήματα και πέρα από τις τοπικές της συνθήκης. Ποιοτική εκπαίδευση για τα παιδιά της μειονότητας. Είχα συγκινηθεί όταν είδα τα παιδιά του ορεινού όγκου. Άκουσα τις ανησυχίες τους. Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την μειονοτική εκπαίδευση. Η Τουρκία είναι η τελευταία που μπορεί να κουνά το δάχτυλο στην Ελλάδα. Δεν θα επιτρέψω σε κανέναν να εργαλειοποιήσει την μειονότητα. Είναι Έλληνες πολίτες και έχουν δικαίωμα στην προκοπή και θα αγωνίζομαι γι αυτό. Θα κάνω ότι περνάει από το χέρι μου».
Κεφάλαιο παρακολουθήσεις
Αναφορικά με την υπόθεση των παρακολουθήσεων, ο πρωθυπουργός είπε: «Κατά καιρούς έχουν ακουστεί πολλά που δεν έχουν τεκμηριωθεί. Δεν είναι δική μας δουλειά να υποδεικνύουμε στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου ή στην ΑΔΑΕ πως να κινηθεί. Η διαφωνία που υπάρχει πρέπει να εκτονωθεί και να επιλυθεί. Να αποφεύγουμε να κομματικοποιούμε τις απόψεις. Θεωρούμε ότι ο νόμος είναι συνταγματικός και αν κριθεί αντισυνταγματικός θα προσαρμοστούμε. Ο νόμος επιβάλλει ξεκάθαρα το πλαίσιο που μπορεί ένα φυσικό πρόσωπο να μάθει αν παρακολουθείται ή όχι. Το νόμο θα τον εφαρμόσουμε. Ο τρόπος με τον οποίο μπορεί κανείς να πληροφορηθεί καθορίζεται με απόλυτη σαφήνεια από το νομικό πλαίσιο».